Hétszeres országos bajnok a köbölkúti fogathajtó

A marosvásárhelyi döntővel augusztus végén befejeződött az idei romániai fogathajtó bajnokság. Az érköbölkúti RÁKÓCZI GERGŐ immár hétszeres bajnok kettesfogat-hajtásban, és válogatott társaival részt vett Lipicán a világbajnokságon.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Idén azért volt szükség korábbra időzíteni a hazai bajnokság döntőjét, mert szeptemberben világbajnokságot rendeztek a fogathajtóknak, és a nemzeti bajnokságok lezárultával állhatott össze a válogatott. Ez az év sem hozott meglepetést, az előző három fordulóban fölényesen vezető Rákóczi Gergő megnyerte a marosvásárhelyi döntőt, és ezzel a 2017-es bajnokságot is. Így immár hetedik éve Érköbölkút dicsőségét zengik ebben a sportágban. Ő az egyedüli a mindenkori romániai lovassportok történetében, aki hét éve verhetetlen.

A folytonosan építkező versenyző tavaly klubot váltott, most a Romsilva színeiben versenyez. Ugyanakkor ő a hivatalos edzője a Romsilva Sportegyesületének és a köbölkúti völgyben kiépített mintegy másfél hektáros sportpályán oktatja a lovakat és a fogathajtókat. Köbölkútra költözött sporttársa, Varga Roland is, aki szintén a Rákóczi-istállóban képzi lovait. A szorgos munka nála is meghozta az eredményt, ugyanis ő lett a negyedik a hazai bajnokságban.

Rákóczi Lajosnak, a fogathajtó szakbizottság tagjának reményei szerint Érköbölkút hamarosan a bihari és országos fogathajtás egyik nagyon fontos bástyájává alakulhat. A helyi Tulipán Sportegyesület csapata (Csorba Károly, Babó Kálmán, Soltész Zoltán) a harmadik helyen végzett a 2017-es bajnokságban. Az első a Romsilva csapata lett (Rákóczi Gergő, Csoma Andrei, Milorad Milin).

A szlovéniai Lipicán szeptember végén megrendezett világbajnokságon tehát Rákóczi Gergő, a gyergyóalfalui Pál Attila és a Kovászna megyei Bartha Eduárd képviselte Romániát, Varga Roland pedig póttagként volt jelen. Az előző vb-n a román csapat az előkelő 5. helyen végzett, a cél az volt, hogy megőrizzék ezt a helyezést. Összehasonlításképpen érdemes figyelembe venni a teljesítmény értékelésekor, hogy míg Hollandiában vagy Németországban 6000-nél több leigazolt versenyzőt tartanak nyilván, Magyarországon több mint 300-at, addig a romániai leigazolt versenyzők száma 16. Jó néhány nemzet lótenyésztésben is megelőz bennünket, így hát az itteni versenyzők többletmunkával, szorgalommal próbálnak az élmezőnyben maradni. Csak a mindennapos szorgos munkának köszönhető, hogy az érköbölkúti Rákóczi Gergő mind ez idáig az egyedüli olyan romániai lovas, akit a világranglista első 10 versenyzője között tartanak számon.

Gergő egyébként az idei hazai bajnokságban versenyenként két fogattal állt rajthoz, s többször is az övé lett az első és a második hely is. A versenyszabályok értelmében azonban csak egy fogat eredményét számítják be, így hát meg kellett elégednie „csupán” a győzelemmel.

A lapzártánkkor véget ért lipicai világbajnokság csapatversenyének összesítésében a hazai válogatott a 8. helyen végzett. Megelőzte többek között Hollandiát, Spanyolországot, Olaszországot, az Egyesült Államokat. (Szerk. megj.)

Ádám Andrea lovasoktató,

Érköbölkút