Biogazdászok nemzetközi tanácskozása Kolozsváron

Neves szakemberek jelenlétében 250 biogazdálkodó vett részt nemzetközi konferencián október 28-án. Az immár 16. ilyen tanácskozást a romániai Bioterra Egyesület szervezte meg, és a neves kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Mihai Şerban előadóterme adott neki otthont.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Biogazdálkodás Romániában – 10 éve az EU-ban elnevezéssel szervezett nemzetközi konferenciát a Bioterra Egyesület közösen a Bihar megyét is magában foglaló Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, a Kolozs Megyei Tanáccsal, valamint a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel. Ünneplésre is okot adott ez az immár 16. ilyen esemény, mivel a Bioterra éppen 20 évvel ezelőtt alakult meg. Dr. Nagy Miklósnak, az egyesület elnökének meghívására jelen volt a konferencián dr. Cornel Cătoi, a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora, dr. Ioan Dîrzu, a bukaresti képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, Ioan Aurel Cherecheş, Kolozs megye prefektusa, dr. Ilarie Ivan, a mezőgazdasági miniszter tanácsadója, dr. Ion Toncea, a Környezettudatos Gazdálkodás Országos Szövetségének elnöke, Marian Cioceanu, a Bio România egyesület elnöke, valamint dr. Solti Gábor, a magyarországi Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének elnöke.

A köszöntések sorozatát dr. Cornel Cătoi rektor nyitotta meg. Beszédében kiemelte az eredményes együttműködést a Bioterra Egyesület és az egyetem között. Minden meghívott szívélyesen üdvözölte a jelenlevőket, hangsúlyozta a biogazdálkodás előnyeit és hátrányait, fontosságát a XXI. században. A felszólalók között volt dr. Lőrinczi Zoltán, a Kolozs megyei tanács tagja, Ioana Dragoş a fejlesztési ügynökség részéről, dr. Nune Sarukhanian, az örményországi Green Lane egyesület elnöke, aki megköszönte a Bioterra Egyesület támogatását, valamint dr. Iurie Senic Moldova Köztársaság képviseletében és dr. Palík László a szlovákiai biogazdálkodó egyesület részéről. Az utolsó köszöntő dr. Solti Gábor volt, aki eddig minden, szám szerint 16 konferencián megjelent, s ebből az alkalomból 16 üveg biobort adományozott a szervezőknek.

A külföldről érkezett vendégek után következtek a hazai bioegyesületek vezetőinek és az agrártudományi professzoroknak a beszédei. A szervező Bioterra elnöke elismerését és köszönetét fejezte ki a hazai és külföldi egyesületek képviselőinek a közös eredményes munkáért, amelyet az elmúlt két évtizedben nyújtottak, továbbá azoknak a fontos embereknek, akik munkájukkal támogatták az egyesületet, illetve a mindennapokban azért dolgoztak, hogy a fogyasztók asztalára egészséges ételek kerülhessenek. Köszönete jeléül kitüntetéseket, plaketteket és emléklapokat nyújtott át. A Bioterra fennállásának két évtizedes munkáját és eredményeit Silvia Hicea agrármérnök, az egyesület tagja mutatta be és értékelte szemléletes prezentációjában.

Ezután egyedi hangvételű előadást tartott különböző témákban a biogazdálkodás tárgyköréből dr. Ion Toncea, Iulia Grosulescu, Ioana Dragoș, dr. Dana Malschi, Hunyadi Éva, Ovidiu Secu, Petrișor Petrescu, Dán József és Costin Lianu.

A konferencia első fele a tudományé volt, a második részben a gazdálkodók adhattak hangot gondjaiknak, kérdéseiknek és panaszaiknak. Ezzel a Bioterra Egyesületnek sikerült elérnie azt, amit még eddig senkinek Romániában: egy asztal mellé ültetni a különböző egyesületek vezetőit, és közösen megfogalmazni gondjainkat, panaszainkat és javaslatainkat. Ezeket egy memorandumban összegezték, és eljuttatták a mezőgazdasági miniszternek.

A tanácskozás végén a házigazda egyesületi elnök megköszönte a jelenlévőknek a részvételt és kitartásukat, hogy ebben az agrárszempontból nehéz időszakban időt, energiát és pénzt nem kímélve dolgoznak egy egészségesebb jövő építéséért.

Dr. Nagy Miklós,

a Bioterra egyesület elnöke