Városaim - Kocsis Csaba kiállítása a nagyváradi várban

Városaim címmel Kocsis Csaba berettyóújfalui fotográfus alkotásaiból nyílik tárlat december 5-én, kedden 18 órakor a nagyváradi várban lévő Vilidár István Stúdiógalériában (C épület, I. emelet), a Tavirózsa Fotóklub szervezésében. Köszöntőbeszédet mond Tóth István AFIAP fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület elnöke. A kiállító művészt és alkotásait Porkoláb Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke méltatja. A vernisszázson muzsikál Alexandrina Chelu és Florian Chelu. A kiállítás december 19-ig tekinthető meg naponta 8-20 óra között.

Kocsis Csaba 1959-ben született Berettyóújfaluban. Erdésznek tanult, végül mégis a tanítói pályát választotta, de dolgozott népművelőként és újságíróként is. 1978-1986 között a Naposcsibe együttes tagja volt, jelenleg a Körömvirág zenekar vezetője. 1996-tól tíz éven át kulturális menedzserként tevékenykedett szülővárosában, 1997-től a Bihari Füzetek szerkesztője. 2006 és 2014 között a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója volt. 2015-ben már ismét szülővárosában tevékenykedett mint közművelődési szakember. Irodalmi műsorokat állít össze barátaival, és szívesen énekel megzenésített verseket a Körömvirág együttessel. Munkája mellett írt drámát, regényeket.
2005-ben nyílt első fotókiállítása. Szívesen mutatja be a környező világ részleteit. Olaszországban készített fotográfiáit Porcia városának, Hévjó berek vízben ázongok... című tárlatának anyagát Berekfürdőnek, Kisvárosi anzix című kollekcióját Püspökladánynak, Az eltűnt idő  nyomában című kiállítási anyagot a margittai közösségnek adományozta. A Sárréti
Téka
tárlat képei egy bakonszegi alapítvány tulajdonában van, a Szabad-e sírni… című sorozat pedig  az Ungvári Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának székhelyén látható. Barbaricum tárlatának gerincét a bakonszegi kostemetőről készített képsorozata alkotja, mellette megtalálhatók püspökladányi szoborrészletek, az ősz egy-egy villanása és sajátságosan megjelenített korpuszok.
A Kor-kör-kép című rendezvénysorozat jóvoltából kortárs írókat, költőket ismertet meg a nagyközönséggel, mert szeretné, ha az alkotás és az alkotó is elérhető, megismerhető lenne mindenkinek. Legtöbbet kiállított sorozata Az én falum, a Házam-Hazám anyaga pedig cigányportrékat mutat be. 146. önálló tárlata idén november 30-án nyílt meg Berettyóújfaluban Berlin elnevezéssel.

A Városaim című kiállítás anyagát Kocsis Csaba kedvenc városairól (Arad, Berlin, Debrecen, Eger, Nagyszalonta, Nagyszőlős, Nagyvárad, Pécs, Porcia, Püspökladány, Szováta és Temesvár) készült fotográfiák alkotják. A fényképeken nagyszerűen érvényesülnek a sajátos képzőművészeti hatások.