Elkezdik a barokk palota felújítását

December 15-e után elkezdik a nagyváradi barokk palota renoválását. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szándékai szerint a három évig tartó munkálatok idejére sem zárják le teljesen az épületet, melynek nemcsak egyházi, hanem közművelődési szerepet is szánnak majd.

Még karácsony hete előtt elkezdik a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek is otthont adó barokk palota felújítását – jelentette be hétfőn Böcskei László római katolikus megyés püspök Matuz Zsolt projektmenedzser, Csorba Sándor levéltáros és Micaci Cristian sajtóreferens társaságában. Az épületet a felújítás idejére sem zárják le, hangsúlyozta a megyés püspök. Azt szeretnék, ha az épületnek a Körösvidéki Múzeum végleges kiköltözése után is tudományos-közművelődési szerepe lenne, éppen ezért a múzeumi rész mellett konferenciatermeket, koncerttermet is kialakítanak majd.

A püspöki palota felújítása három évig tart: jövő decemberre az első lépéssel, az épület statikai megerősítésével, illetve főhomlokzatának renoválásával készülnek majd el, emellett a barokk építészeti elemeket, a műemlék előcsarnokot és lépcsőházat is restaurálják majd. A három év alatt kicserélik a fűtés-, a víz- és a csatornahálózatot, korszerű világítási, klíma- és riasztórendszert alakítanak ki.

A felújítás teljes költsége mintegy hatmillió euró, az első szakaszhoz az összeg harmadára, kétmillió euróra lesz szükség; a költségeket a magyar kormány támogatásából fedezik. A közbeszerzési eljárás során öt ajánlatot kértek, négy érkezett, végül az Abed Nego Com Kft. nyerte el a megbízást a kivitelezésre.

A sajtótájékoztatón a Felix Terra című, a Bukaresti Nemzeti Történeti Múzeumban december 14-én, csütörtökön 17 órakor megnyitandó kiállításról is beszéltek. Ezen a váradi püspökség saját tárgyai, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár és nagyváradi Körösvidéki Múzeum tulajdonában lévő, Váradhoz és a püspökséghez kötődő tárgyakat is kiállítanak majd a Szent László-emlékév lezárásaként.