Indul a dráMázat IV.!

Negyedik alkalommal hirdet nyílt, egyfordulós, jeligés drámapályázatot a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, illetve a nagyváradi Szigligeti Színház.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a dráMÁzat IV. ismét három kategóriában várja a pályamunkákat:

Debüt kategória
Pályázhat bármely magánszemély, aki magyar nyelven írt drámá(ka)t nyújt be, melyek még nem jelentek meg sem nyomtatásban, sem előadás formájában hivatalos, professzionális keretek között. A pályamű még színpadon be nem mutatott alkotás legyen, és ez folyamatosan fennálljon a drámapályázat eredményhirdetését követő év végéig. Tematikai és műfaji megkötés nincs. A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet. Pályaműveket csak elektronikus formában fogadnak el. A zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása bruttó 1000 euró.  A díj kifizetésére a pályázat eredményhirdetése után megkötendő szerződés aláírásától számított 30 napon belül kerül sor.
Amennyiben a legjobb művet vagy műveket a Szigligeti Színház vezetősége kivitelezhetőnek tartja, azt a 2018/2019-es vagy az azt követő évadban színre viszi. Ugyanakkor a kiírók vállalják a szöveg kiadását a mű eredeti nyelvén.

drámaÍRÓ
Pályázhat bármely magánszemély, akinek már jelentek meg művei, illetve mutatták be színműveit, és magyar nyelven írt drámát nyújt be. A pályamű még színpadon be nem mutatot alkotás legyen, és ez folyamatosan fennálljon a drámapályázat eredményhirdetését követő év végéig. Tematikai és műfaji megkötés nincs. A pályamű kizárólag a pályázó (szerző) saját alkotása, szellemi terméke lehet. Pályaműveket csak elektronikus formában fogadnak el. A zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása bruttó 1000 euró. A díj kifizetésére a pályázat eredményhirdetése után megkötendő szerződés aláírásától számított 30 napon belül kerül sor.
A zsűri által legjobbnak ítélt művet bemutatják a pályázatot kiíró színházak a 2018/2019-es vagy az azt követő évadában, ha az évad szerkezetébe beilleszthető. Ugyanakkor a kiírók vállalják a szöveg kiadását a mű eredeti nyelvén.

dramAUTOR
A szekcióban román anyanyelvű szerzők román nyelvű műveit várják.

A pályaműveket 2018. április 30–ig várják a szervezők az office@szinhaz.ro e-mail címre. A pályázat jeligés. Az alkotáson és annak címén kívül kizárólag a pályázó egyénileg választott jeligéjét, illetve a pályázat megnevezését tartalmazhatja az e-mail. A pályaművön a szerző nevének vagy felvett művésznevének feltüntetése tilos. A pályázó nevét és jeligéjét tartalmazó zárt borítékot postán kérik eljuttatni a Tomcsa Sándor Színház címére:

Tomcsa Sándor Színház
str. Tamási Áron nr. 15
535600 Székelyudvarhely - Odorheiu Secuiesc
Jud. Harghita
ROMANIA
(DRÁMAPÁLYÁZAT)

A pályázat eredményhirdetésére 2018 szeptemberében, a dráMA X. Kortárs Színházi Találkozón kerül sor. A nyertesek nevét a szervező színházak saját internetes felületeiken, illetve sajtóközlemények formájában teszik közzé. A díjazott művek kizárólagos színházi előadási joga a Tomcsa Sándor Színházat, illetve a Szigligeti Színházat illeti meg a világ teljes területére a pályázat elbírálásától számított két éven keresztül. A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályamunkával kapcsolatos felhasználási jogosultságát - a szerzővel történő előzetes egyeztetés alapján - továbbengedélyezheti harmadik fél részére. A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályázatokat titkosan kezeli, és a nem díjazott pályamunkákat az eredményhirdetés után maximum egy hónapon belül megsemmisíti. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a pályaműve díjazásban részesül, a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház a pályázó nevét a szerzővel egyeztetett módon nyilvánosságra hozza. A Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház fenntartja a jogot, hogy a pályázatot részben vagy egészben érvénytelennek nyilvánítsa. A jelen pályázati kiírás nem eredményezi a Tomcsa Sándor Színház és a Szigligeti Színház szerződéskötési kötelezettségét, az nem minősül szerződéskötési ajánlatnak.