Újságírók tanácskoztak Székelyhídon

Székelyhídon tartotta őszi szakmai találkozóját a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). A közgyűléssel egybekötött eseményre szeptember végén került sor az érmelléki kisvárosban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy Nagykároly örökös helyszíne lesz a romániai magyar sajtó szakmai szervezete találkozóinak, de három év után bekövetkezett a helyszínváltás. A szervezés során kiderült, nem is volt ez olyan egyszerű. A legnagyobb és egyben az egyetlen valós gondot a mintegy negyven médiaszakember elszállásolása okozta. Ezúttal tudatosult sokunkban, hogy a Nagyvárad–Nagykároly útvonal mentén nincs egyetlen olyan szálloda, vendégfogadó sem, amely tucatnál több személy bekvártélyozására alkalmas volna. Végül az újságírók három különböző helyen hajthatták nyugovóra fejüket.

A nyitónap kötetlen szakmai megbeszéléssel kezdődött, majd délután tájnézőbe mentünk a szentjobbi szőlőhegyre, ahonnan gyönyörű panoráma tárult a sajtós csapat szeme elé. Ha már ott voltunk, a helybeli Zatykó család jóvoltából a térség szabad tűzön sült és főtt gasztronómiai ínyencségeivel is megismerkedtünk, László Sándor, a helyi borbarátok körének elnöke pedig a település szőlészeti-borászati múltjáról tartott kiselőadást.

A találkozó másnapján a székelyhídi városháza nagytermében Korszerű újságírás – Adytól az adatokig címmel szakmai megbeszélésen vettünk részt. Somodi Zoltán, a Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium volt államtitkára egyebek mellett szólt a személyes adatokkal való visszaélésekről az internetes világban; ilyen lehet, ha álhíreket oszthatnak meg a nevünkben. Rácz Éva, a MÚRE elnöke továbbgöngyölítette a témát, több aspektusból is láttatta az újságírókat érintő kihívásokat, szakmai felelősséget az internetes hírforrásokkal kapcsolatosan. Ájgel Ágnes, Kovászna megye tanácselnökének kabinetfőnöke az intézmények és a sajtó közötti kapcsolattartás mikéntjére fókuszált.

Az alapos és átfogó szakmai megbeszélést követően, délután két irányba indult a társaság az Érmellék megismerésére. Az egyik csoport Kazinczy Ferenc szülőfaluját, Érsemjént kereste fel. Ott a helyi múzeumban nemcsak a nyelvújító személyes tárgyait, hanem a nótás kapitány, Fráter Loránd és Csiha Kálmán néhai református püspök relikviáit is láthatta. Visszafelé jövet bekukkantottak az ottományi Csipkés–Komáromi-kúriába, amely jelenleg bemutatóházként működik, majd meglátogatták Szalacs pinceutcáit és négylyukú hídját.

A társaság másik része Érköbölkúton tett látogatást. Itt Rákóczi Gergő országos kettesfogat-hajtó bajnok édesapja, Rákóczi Lajos megkocsikáztatta a bátortalanabbakat, míg a merészebbek Ádám Andrea lovasoktató segédlete mellett nyeregbe pattantak.

Este a székelyhídi városi múzeum aulájában adták át ünnepélyes keretek között a MÚRE szakmai díjait. A kolozsvári Szabadság napilap munkatársa, Kerekes Edit vehette át az írott sajtó nívódíját, az audiovizuális nívódíjat a Marosvásárhelyi Rádió két munkatársa, Kurta Kinga szerkesztő és Kacsó Tibor hangmérnök érdemelte ki. A Pro Amicitia díjat Lucian Mîndruță újságírónak ítélték oda, a román és a magyar közösségek megbékélése érdekében kifejtett tevékenységéért.