Hajápolási gondok és megoldások férfiaknak

Ahogy a nőknek, úgy a férfiaknak is fontos a mindennapi hajápolás, hogy hajszálaik rendezettek, egészségesek legyenek. SZÉKELY BÉLA ZSOLT nagyszalontai férfifodrász segít néhány jó tanáccsal.

Sokan nem is gondolnák, mennyi hibát lehet elkövetni hajápolás közben, ami kifejezetten károsíthatja a hajat. A gondokat okozhatja rossz minőségű hajápolási termék használata, nem megfelelő tisztítás vagy akár egy rosszul megválasztott frizura is. A következményeket pedig nemcsak az érintett személy fogja észrevenni, hanem mások is. Székely Béla Zsolt fodrásztól érdeklődtünk arról, hogy a férfiaknak mire kell ügyelniük.

– Elsősorban arra kell figyelni, hogy milyen sampont használunk. Nem szabad beérnünk a nagyon olcsó szerekkel, mivel azok nem biztos, hogy jó hatással lesznek a fejbőrre és a hajra, sőt inkább ronthatják azok egészségét. Nagyon száraz hajra ajánlott a balzsam használata, az puhábbá teszi a hajszálakat. Személyes tapasztalatom az, hogy sokan hajzselét használnak a frizura beállítása céljából, de ezt helytelenül teszik, mivel a hajzselé szárítja a fejbőrt, korpásodást okoz, kopaszodást idézhet elő, roncsolja a hajat, illetve allergiás reakciót válthat ki. Erre a célra ajánlott hajlakkot, hajhabot vagy hajwaxot használni.

– Mit tanácsol annak, akinek ritka a haja?

– A hajritkulás folyamatát visszafordítani sajnos nem lehet, de lelassítani vagy megállítani igen. Ha lehet, ne mosson nagyon sűrűn hajat az illető, és igyon sok vizet a hidratálás érdekében. Az ásványi anyagok hiánya és a stressz is elősegítheti a hajritkulást.

– Mit tegyen az, akinek a haja túlzott zsírosodásra hajlamos?

– Ez esetben is azt tudom tanácsolni, hogy ne mosson túl sokszor hajat, és használjon a zsíros hajtípusra kifejlesztett sampont. Arra kell figyelni, hogy tisztító hatású sampont kell választani, nem ápolót. A zsíros hajnak ugyanis tisztításra van szüksége, hogy hatékonyan eltávolítsa a zsírt a fejbőrről és a hajszálakról.

– Milyen manapság a férfi frizuradivat?

– A férfifrizura sűrűn változik, s úgy gondolom, a közeljövőben újabb változásra számíthatunk. Rendkívüli stílusformáló erővel bír a média. Azt tapasztalom, hogy sokan viselnek évek óta olyan frizurát, ami nem hozzájuk illik, de látták a fazont a tévében, és ők is olyat akarnak. Általában a fiatalok a rövid, könnyű hajviseletet szeretik, az idősebbek a klasszikust választják, de mindkét esetben változó a haj hossza és stílusa, az, hogy ki miként szereti viselni a haját. Van, aki jobban kedveli, ha van mit fésülni és igazítani, és van, aki nem szeret ezzel foglalkozni, időt áldozni rá. A hajstílus nagyban befolyásolja egy férfi megjelenését és kisugárzását. Én minden vendégemnek őszintén elmondom, hogy szerintem milyen frizura illene hozzá, igyekszem rávezetni, persze mindezt kedvesen és segítőkészen, aztán ő dönthet.