A szalontai sürgősségi ügyeleten jártunk

A nagyszalontai városi kórházban sürgősségi betegellátó ügyelet is működik. A napokban ide látogattunk el.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az Egészségügyi Minisztérium 2004/870. számú rendelete kimondja, hogy az ügyeleti szobát a kórház férőhelyeinek függvényében kell kialakítani. Ennek értelmében a IV. kategóriába besorolt nagyszalontai kórház két ügyeleti vonalat tarthat fenn, egy orvosit és egy sebészetit, ahogyan ezt a szaktárca 2008/1508. számú rendelete szabályozza. Az orvosi ügyeletet belgyógyász főorvosok és szakorvosok, kardiológusok, neurológusok, diabetológusok látják el, a sebészeti ügyeletet pedig sebész főorvosok és szakorvosok, szülész-nőgyógyászok, fül-orr-gégészek. Az ügyeleti szoba tevékenységét dr. Nicoleta Stanciu koordinátor vezeti.

Hiányzik a gyermekellátás

Néha elégedetlenséget vált ki a sürgősségi gyermekellátás hiánya. A sürgősségi ügyeletre nincs beosztva gyermekorvos, mivel a kórház besorolása miatt a minisztériumi rendelet nem teszi lehetővé a sürgősségi gyermekellátást. Az egészségügyi intézmény vezetősége próbálta pótolni ezt a hiányosságot, ezért a kórházban három gyermekorvos is praktizál, a járóbeteg-ellátó részlegen (poliklinika) a gyermekorvosi rendelő pedig hosszabbított nyitva tartással, egészen 18 óráig fogadja a pácienseket hétfőtől csütörtökig. A gyermekorvosok ebben az időintervallumban az ügyeleti szobán jelentkező sürgősségi eseteket is ellátják.

Nem érvényes az érkezési sorrend

Sok panaszos amiatt elégedetlenkedhet, mert úgy gondolja, az ő helyzete súlyosabb a többi ellátásra váróénál, vagy azt szeretné, hogy érkezési sorrendben foglalkozzanak velük, ám mégis többet kell várnia. Érdemes tehát felhívni az érdekeltek figyelmét arra a tényre, hogy a sürgősségi ellátásban nem érvényesül az előbb érkezetteknek járó előny. Az ügyeleti szoba személyzetének kötelessége osztályozni és rendezni a sürgősségi eseteket, figyelembe véve azok súlyossági fokát.

Az ügyeleti szobához tartozik egy megfigyelési helyiség is, oda azokat a pácienseket helyezik, akiknek az előzetes kivizsgálást követően helyreállították az életfunkcióit. Mindegyik beteget, állapotától függően, beutalhatják a kórház valamelyik osztályára, vagy továbbküldhetik Nagyváradra, ha a beteg állapota meghaladja a kórház hatáskörét. Abban az esetben, ha az ellátott jobban lesz, önként elhagyhatja a sürgősségi ügyeletet.

Csak sürgősségi ellátás

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az ügyeleti szobában csak a sürgősségi eseteket látják el, a krónikus megbetegedéseket a kórház erre szakosodott osztályain kezelik. A sürgősségi ügyeletre nem szükséges beutaló, és az ellátás is ingyenes. Azoknál a betegeknél, akiknek nincs egészségbiztosításuk, az ellátás annyiból áll, hogy stabilizálják az életfunkcióikat, és elmagyarázzák nekik, hogy a további ellátásukat ki kell fizetniük.

A sürgősségi esetek számára a kórház gyógyszertára adja a szükséges orvosságokat az erre a célra elkülönített készletből. A készletet folyamatosan ellenőrzik, hogy a kellő mennyiségű gyógyszer mindig a sürgősségi ügyelet rendelkezésére álljon.

Több a beteg

Idén az év első kilenc hónapjában jóval többen vették igénybe a nagyszalontai sürgősségi ellátást, mint az előző évek hasonló periódusában. Szeptember elejéig 5355-en jelentkeztek az orvosi vonalon, 2382-en a sebészetin. A legtöbb páciens légzőszervi és szívproblémákra panaszkodott. Ezek mellett az ügyeleti szobán megfordultak zúzódásos sérülésekkel jelentkezők, részegek és pszichiátriai kezelésre szorulók.

Az előző évekhez képest megnőtt az onkológiai kezelésre szorulók száma. Az ügyeleti szobára behozott gyerekeknél pedig a légzőszervi és az emésztési problémák a leggyakoribbak.