Senki madara – a Nagyvárad Táncegyüttes új előadása

Senki madara címmel új előadásra készül a Nagyvárad Táncegyüttes: Szabó T. Anna kisregényéből Tóth Tünde rendez táncszínházi előadást. A premier január 26-án, pénteken 19 órától lesz a Szigligeti Színházban.

A meseszerű alkotás két magányos ember egymásra találásáról szól. Az írónő egy keleti mesét használt kiindulópontként 2015-ben megjelent kisregénye megírásakor, amely egy gyönyörű lánnyá változó darumadárról szól. A kisregény szereplője két különleges ifjú, akik a világtól elkülönülten, elszakítottan élnek. Mágikus mese ez, amelyben párhuzamosan jelenik meg a művészet és a természet, amelyben találkozik a magyar kultúra a japán kultúrával. Tátos, a főszereplő képviseli a magyar hagyományt, Tori pedig, a táncoló daruból gyönyörű lánnyá változó női szereplő a keleti kultúrát. A történet egyszerre szól szabadságról, szerelemről, hűségről, művészi magányról és a halálról.

„Ürességből hívni elő a teljességet – számomra erről szól ez a mese; elsősorban az egyén és a világ, valamint a művész és a társadalom kapcsolatának kusza egybefonódásáról. Számodra, kedves néző, lehet, hogy egészen mást mond. Magányról suttog vagy bimbózó szerelemről; önmagad megismeréséről vagy csak a játék önfeledt mámoráról; halálról vagy arról a csodálatos körforgásról, amelynek mindnyájan részesei vagyunk” – nyilatkozta Tóth Tünde rendező. Hozzáfűzte: „A Senki madara újkori mese, mégis a műfaj évezredes hagyományaira épít. A mese egy olyan anyag, amely pontosan érzi, hogy hol vannak lelkünk szövetén a szakadások és azokat foltozza össze finom szövetű fonalával. A mese - Szabó T. Anna írásának szavait idézve - az, ami az ürességből hívja elő a teljességet."

A rendezőt munkájában Tőkés Imola, Györfi Csaba, valamint Brugós Sándor Csaba koreográfusok segítették. Az előadás zenéjét Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző, valamint Trabalka Cecília, a Szigligeti Társulat fiatal színművésze komponálták. Az előadás díszletét Rákay Tamás, jelemzeit pedig Cristina Breteanu tervezte. Az élőzenei kísérlettel játszott produkcióban a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és zenészei játszanak.

Az előadás bemutatójára a Szigligeti Ede–bérletek érvényesek, ugyanakkor szabadjegyek is válthatók még a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt), illetve online a www.biletmaster.ro odalon.