Aranyemberek az iskolában – Pályaválasztási tanácsok

Az előző években kialakult szokás szerint idén is megnyitotta kapuit a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum az „aranyemberek” számára. Az iskola vén diákjai szeretettel és lelkesedéssel tértek vissza alma materükbe, hogy bemutassák szakmájukat, hivatásukat a pályaválasztás előtt állóknak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Már harmadik alkalommal készültek színes felhozatallal a pályaválasztást segíteni hivatott rendezvény szervezői, ugyanis a különféle foglalkozású meghívott előadók mindenféle szakterületet megismertettek az érdeklődőkkel. Jelen volt például építészmérnök, orvos, fodrász, jogász, színész, közgazdász, informatikus, pincér, pedagógus, kamionsofőr, divattervező, légiutas-kísérő. A nagyszalontai magyar iskola egykori diákjai voltak az előadók, és igyekeztek minden olyan fontos információt megosztani szakmájukról a mostani tanulókkal, ami hasznos lehet számukra. Az egyetemi felvételi vizsga menetétől kezdve a munkalehetőségeken és az adott foglalkozás jó és rossz oldalán át egészen az anyagi részig szó volt minden lényeges tudnivalóról. Ráadásul az előadók műszerek, modellek, programok, műszaki rajzok segítségével próbálták minél közvetlenebbül bemutatni azt, mivel is foglalkoznak ők pontosan. Az érdeklődők természetesen feltehették kérdéseiket is, így az eddigieknél sokkal tisztább kép alakult ki a diákokban az adott szakterületről.

A résztvevők közös véleménye szerint bátran kijelenthetjük, hogy az idei pályaorientációs nap is rendkívül hasznos volt, hiszen rengeteg diáknak adott jobb rálátást egy-egy szakterületre, és sokaknak sikerült is eldönteniük, hogy mit szeretnének kipróbálni, esetleg egy életen át művelni a középiskola elvégzése után. Fontos megemlíteni még egy pozitívumot a rendezvénnyel kapcsolatban, ugyanis a megjelent „aranyemberek” közül többen elmondták, hogy nemcsak ezen az egy délelőttön álltak a leendő pályatársak rendelkezésére, hanem igény esetén szívesen nyújtanak további információkat, segítenek kiválasztani a megfelelő egyetemet vagy munkahelyet, és szakmai kérdésekre is válaszolnak.

A pályaorientációs nap szervezőinek, az iskola vezetőségének, tanárainak, illetve az egész program megálmodójának, Mészár Julianna tanárnőnek nem titkolt szándéka, hogy évről évre megrendezzék a pályaválasztást segítő foglalkozást annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk minél könnyebben tudjanak dönteni a jövőjükről.