Nőszervezeti vezetők találkoztak Nagyváradon

Először szervezték meg november 17–18-án a Kárpát-medencei magyar politikai alakulatok nőszervezeteinek fórumát. A rendezvény kezdeményezője Biró Rozália, az Európai Néppárt alelnöke volt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kiemelt vendégként fogadták a bihari megyeszékhelyen a Kárpát-medencei magyar nőszervezetek tanácskozásán Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát, Fidesz-alelnököt és a KDNP-s dr. Juhász Hajnalkát, a magyar Igazságügyi Minisztérium politikai főtanácsadóját. A fórum első napján Novák Katalin tartott előadást Családközpontú társadalom – Magyarország kormányának családpolitikája címmel, majd A nők elleni erőszak jelensége és felszámolásának szükségessége, az RMDSZ Nőszervezetének NEEEM mozgalma címmel Csép Andrea parlamenti képviselő a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalomról (NEEEM) beszélt (képünkön).

Március 8-án indították útjára a NEEEM-et, idézte fel Csép Andrea, s utalt a kampány közösségi oldalán látható-hallható anyagokra is, például azokra a népdalokra, amelyeket a hagyományunk részének tekintünk, és nem is tudatosítjuk, milyen üzenetet hordoznak. Férfiként Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csatlakozott támogatóikhoz. Több helyen, nagyobb fesztiválokon, eseményeken is jelen voltak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyvárosokban könnyen elérték a nőket, a vidéki asszonyokat a legnehezebb elérni.

A NEEEM kampány három pillérre épült, hangsúlyozta Csép Andrea, ezek a tudatosítás, a tájékoztatás és a törvénymódosítás. Fontosnak tartja a Székelyföldön és Partiumban már elindított, szakemberek segítségével megtartott osztályfőnöki órákat és az úgynevezett női kávéházakat – ezeket folytatni is tervezik –, illetve a civil szervezetek szerepét is. Ami a törvénymódosításokat illeti, egyik kezdeményezésük arra irányul, hogy az agresszort szükség esetén akár a közös ingatlanból is kiemeljék, a másik pedig arra, hogy ha az illető másodjára kerül bíróság elé bántalmazásért, a büntetőeljárást mindenképpen lefolytassák, jelenleg ugyanis békülés esetén ez az eljárás automatikusan megszűnik. Fontos lenne anyagi forrásokat szerezni és egy támogatási rendszert kidolgozni, illetve akár az egyházakkal, önkormányzatokkal megteremteni annak feltételeit, hogy – főleg vidéken – a bántalmazott nőknek olyan menedéket adjanak, ahol biztonságban érzik magukat. Bár a kormányprogramban szerepel a védett házak építése, azt még nem tudni, hová és miből építenék ezeket, mondta Csép Andrea.

A fórum második napjának reggelén együttműködési megállapodást is aláírtak a nőszervezetek jelen lévő vezetői, jelesül Biró Rozália parlamenti képviselő az RMDSZ nevében, dr. Juhász Hajnalka politikai főtanácsadó a KDNP képviseletében és Rónaszékiné Keresztes Mónika, a FIDESZ alelnöke, a Nőtagozat elnöke. A vajdaságiak képviselői még pénteken látták el kézjegyükkel a dokumentumot, Kárpátaljára pedig Petei Judit, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozónők Egyesületének elnöke vitte el az okiratot.

A fórumon dr. Juhász Hajlanka tartott előadást az ukrán oktatási törvényről, ismertetve azokat a nemzetközi szabályozásokat is, melyeket Ukrajnának be kell(ene) tartania. Rónaszékiné Keresztes Mónika Védelmi eszközeink az erőltetett migráció nőket, gyermekeket érintő káros következményeivel szemben címmel értekezett, az őshonos kisebbségek védelmére hivatott európai állampolgári kezdeményezésről, a Minority Safepackről pedig Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke beszélt.