Magyar bölcsőde épül a KREK-székház udvarán

November 15-én, a magyar szórvány napján két alapkőletételt is tartottak Bihar megyében. Köröstárkányban egy magyar nyelvű óvoda, Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának udvarán egy magyar nyelvű bölcsőde építésének első ünnepélyes mozzanata történt meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A bölcsőde és az óvoda magyar kormánytámogatással épül, a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztési program részeként. A programra két lépésben 38,5 millió forintnyi állami pénzt szánnak Kárpát-medence szerte, ebből a tervek szerint 153 új bölcsődét és óvodát építenek, illetve mintegy 450-et felújítanak. Erről a bölcsőde alapkőletételén jelen levő dr. Grezsa István kormánybiztos beszélt.

Csűry István királyhágómelléki református püspök igei köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy aki bölcsődét épít, az a jövőt tervezi. Az alapkőletétel előtt felszólalt még Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Dénes István Lukács esperes is, a Csillagocska Református Zeneóvoda gyermekei pedig rövid műsort adtak elő. Az alapkő letételében segédkezett Kecskés Edit, a zeneóvoda vezetője is. Megjegyzendő, hogy az ünnepélyes momentum előtti percekben is szorgoskodtak már az építők a készülő alapozáson.

Az alapkőbe egy időkapszula került, az abba zárt üzenetet Farkas Zsolt közigazgatási előadótanácsos olvasta fel. „A Királyhágómelléki Református Egyházkerület bölcsődéjének alapkövét letettük a Reformáció 500. évében, 2017. november 15-én, Isten dicsőségére és Magyar Nemzetünk javára” – áll a Csűry István püspök, dr. Grezsa István kormánybiztos és Bara Lajos főgondnok kézjegyével ellátott lapon.

Az építők reményei szerint a Némethy László tervei alapján készülő váradi magyar bölcsőde jövőre már fogadhatja a gyermekeket. Mintegy 40-50 apróság, tehát két bölcsődei csoport kaphat majd helyet az 587 négyzetméteren, egyszintes épületben, a püspökség Sulyok István utcai székházának szomszédságában, működtetésében pedig a zeneóvodában szerzett tapasztalatokat is felhasználják. A KREK tervei szerint egyébként a program első szakaszában 10, a másodikban 11 óvodát és bölcsődét építenek, illetve újítanak fel, ezzel fedeznék az egyházkerület szükségleteit. A váradi bölcsőde becsült értéke körülbelül 360 ezer euró.