Hamvazószerda, a házasság hete, vesperás, szentségimádás

A nagyböjt kezdete

„A nagyböjt a megújulás ideje az egyház, a közösségek és minden egyes hívő számára olyan környezetben, amelyet a világméretű önzés és a közömbösség jellemez.“ (részlet Ferenc pápa 2018-as nagyböjti üzenetéből)  Február 14-én, hamvazószerdán elkezdődik a húsvétot megelőző nagyböjti időszak. Hamvazószerda az elnevezését a bűnbánat és a vezeklés őskeresztény jeleként szolgáló hamuról kapta: az előző év virágvasárnapján megszentelt barka hamujával a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezz, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”. A nagyváradi székesegyházban ezen a napon hétköznapi program szerint lesznek a szentmisék: reggel 7 és este 6 órakor, de a hamvazás szentelményét nagyböjt első vasárnapjának szentmiséin is kiszolgáltatják. Hamvazószerda szigorú böjti nap: azaz e napon 18-tól 60 éves korig csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jóllakni, húst 14 éves kortól nem szabad fogyasztani.

Szentmise a családokért a Szent László-templomban

Közel két évtizede Angliából indult el a házasság hete elnevezésű kezdeményezés, amely Szent Bálint nap környékén egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Február 18-án, vasárnap a 10 órakor kezdődő szentmisén a családokért imádkoznak a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, és Isten áldását kérik a jelenlévő házaspárokra.

Szentmise a Vártemplomban

Február 18-án, a hónap harmadik vasárnapján 16 órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kiss Albert főesperes-kanonok.

Szentségimádás Nagyvárad-Velencén

Február harmadik vasárnapján, 18-án a nagyvárad-velencei plébániatemplomban lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.