Jövőre lesz kész az autópálya Bechtel által épített utolsó szakasza

A jövő év novemberében készül el az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei, 64 kilométer hosszú szakasza, amelyet még az amerikai Bechtel épít meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A román kormány a nyáron közös megegyezés alapján felbontotta az amerikai vállalattal a 2003-ban megkötött szerződést, így a Bechtel összesen a sztráda egynegyedét fogja megépíteni. Eddig 52 kilométer készült el, és a Bors és Berettyószéplak közötti 64 kilométer hosszú szakaszon még dolgoznak.


Ez utóbbi szakaszt a Bechtel 2012 novemberében adja át a forgalomnak a Mediafax hírügynökség által idézett egyik kormányzati dokumentum szerint. 2007-ben kezdték el az építését, akárcsak annak a Berettyószéplak közelében lévő viaduktnak, amely az autópálya legnagyobb ilyen elemének számít. A viadukt majdnem egy kilométer hosszú, magassága pedig eléri a 23 métert.


A 415 kilométer hosszú, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó észak-erdélyi autópálya egyelőre hat lefedetlen szakaszára a román szaktárca közbeszerzési pályázatokat fog kiírni.


Az amerikai vállalat eredetileg 2,2 milliárd euróért vállalta az autópálya megépítését, de az eddig elvégzett munkálatok alapján az összköltség akár a 10 milliárd eurót is elérte volna, ezért döntött a szerződés felbontása mellett a bukaresti kormány. Romániában jelenleg csak 313 kilométer autópályán lehet közlekedni, további 276 kilométer építése folyamatban van.