Békéscsabán a magyar ifjúságról

A Békés megyei Fidelitas ifjúságpolitikai konferenciáján vett részt a közelmúltban Nagyszalonta és Nagyvárad MIDESZ-szervezeteinek küldöttsége. A határ két oldalán tevékenykedő ifjúsági szervezetek több mint egy éve működnek együtt. A békéscsabai Fidesz-irodában megtartott konferencián a romániai magyar fiatalság helyzetét elemezték.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A megjelenteket Rónaszéki Nóra, a Fidelitas frissen megválasztott országos alelnöke, a Békés megyei szervezet korábbi elnöke köszöntötte. A konferenciára meghívták Temes, Arad és Bihar megye egy-egy ifjúsági vezetőjét is, ott volt továbbá Beke Mihály András, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, író, műfordító, kultúrdiplomata, a Joó Rudolf Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Zelenyánszki Péter békéscsabai önkormányzati képviselő, Babák Mihály országgyűlési képviselő, szarvasi polgármester és képviselőtársa, Gajda Róbert, Gyula város alpolgármestere.. A moderátor Ladó Balázs, a Békés megyei Fidelitas alelnöke volt.
Az első beszámolót Beke Mihály András tartotta meg romániai, bukaresti szolgálati idején szerzett tapasztalatai alapján, s kiemelte a bukaresti asszimilációs törekvések, illetve a népszámlálás eredménye fölötti aggodalmát. Albert László az aradi, Maros Loránd a temesi, Cseke Sándor pedig a nagyszalontai ifjúsági szervezet tevékenységét mutatta be. Cseke mint a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségének (MISZSZ) alelnöke kitért az erdélyi általános helyzetre is, és kiemelte, külön kell foglalkozni a Székelyföld, a Partium és a szórvány kérdésével. Az elhangzottakhoz többen hozzászóltak.
Borsi Balázs, a Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke a romániai népszámlálással kapcsolatban a kolozsvári székhelyű kisebbségkutató intézet szociológusainak meglátását tolmácsolta, akik 1,3 millió körülire becsülik a magyarok számát. A 2000-es évek elejétől ugyanis csökkent a migráció a magyarok körében, s bár 2004-4005-től ismét Románia lett a legfőbb munkaerő-kibocsátó ország, főleg a románság indult meg Olaszország és Franciaország felé. Borsi a szórványra figyelést szorgalmazta, hogy ha már megállítani nem is lehet, de lassítható legyen az asszimiláció.
A találkozón több ötlet is felvetődött, és a részvevők abban maradtak, hogy a következőkben is szerveznek hasonló beszélgetést a további együttműködések, közös programok megbeszélése érdekében.

A nagyszalontai MIDESZ vezetősége