Új igazgató a Csonkatoronyban

A nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum Románia legrégibb magyar irodalmi múzeuma, az Aranyra vonatkozó emlékek legjelentősebb gyűjtőhelye. Darvasi Zoltán nyolc hónapja az Emlékmúzeum igazgatója, előzőleg a polgármesteri hivatalban az ifjúsági, sport és kulturális rendezvények koordinátoraként dolgozott. A Biharország kérdéseire kolléganőjével, Bagosi Hajnalkával együtt válaszolt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mit kínál a látogatóknak az Emlékmúzeum?

Egy olyan állandó kiállítás látható, amely öt szinten mutatja be Arany János és Nagyszalonta történetét. A földszinti teremben a látogatók a város és a torony múltjával ismerkedhetnek meg, a négy emeleti teremben az Arany-emlékek láthatók. Bepillantást nyerhetünk Arany János életútjának különböző szakaszaiba, illetve a negyedik emeleten Arany utóéletét, költői hagyatékát láthatjuk. A harmadik emeleten a költő bútorai vannak, olyan tárgyak, amelyeket a költő élete utolsó 15 évében használt. Ezen a szinten sorakoznak az egykori dolgozószoba bútorai is, amelyek a budapesti akadémiai lakásból kerültek Nagyszalontára. A kiállítás érdekes tárgya az a fotel, amelyben Arany János elhunyt. Ezen kívül olyan alkotások láthatóak, mint Barabás Miklós Arany-portréja, a költő szülőházának a makettje, Éder Gyula festményei Aranyról és a városalapító Bocskai Istvánról, Puskás Sándor szobra, ami Arany és Petőfi barátságának állít emléket, Izsó Miklós kisplasztikái vagy Szervátiusz Jenő terrakotta szobra ami Toldi viaskodását örökíti meg a farkasokkal. Itt van Arany János könyvtárának nagy része is.

Mit érdemes még megnézniük az érdeklődőknek?

A múzeum udvarán található a Sinka István Kézműves Kör műhelye, ahol érdekes szalmadíszek láthatóak, Fekete Mária vezetésével az érdeklődők ki is próbálhatják ezt a népi mesterséget. A kézműves műhely mellett található az Arany-palota, egy csodás galéria, amely éppen felújítás alatt áll. Érdemes megnézni a tájházként működő Arany-portát, a közelben lévő szoborparkot, de remek kikapcsolódást nyújthat végigsétálni a város központjából induló turisztikai útvonalon, és sorra járni Nagyszalonta neves szülötteinek emlékhelyeit.
Számos kulturális rendezvény, kiállítás színesíti a város mindennapjait, most zajlik egy közös pályázata Nagyszalontának és Debrecennek, ennek részeként május végén egy háromnapos Arany-fesztivál lesz. A rendezvény programjai között szerepel egy irodalmi és sportvetélkedő, ami a Csonkatorony tövében zajlik majd, szintén a torony árnyékában lesz majd egy kamarakoncert. 

Mennyire elégedettek a látogatók számával?

A tavalyi évhez képest az idén már húsz százalékkal nőtt a forgalmunk, amióta beköszöntött a jó idő, egyre több turista érkezik hozzánk. A növekedésben a hosszabb nyitva tartás is közrejátszik, minden nap 10 és 16 óra között várjuk az érdeklődőket, előjegyzés alapján egyéni időpontegyeztetés is lehetséges. Kereshetnek minket a 0359/371-157-es telefonszámon, illetve az aranyjanosemlekmuzeum@yahoo.com címen. Pozitívumként értékelik a turisták, hogy megnyílt a múzeum szuvenír részlege, ahol emléktárgyakat, képeslapokat, bőrdíszműveket, hűtőmágneseket, Szalontáról szóló könyveket vásárolhatnak. A múzeumba jelképes összegért válthatnak jegyet, a diákok 1 lejes, a felnőttek pedig 3 lejes áron tekinthetik meg Arany János ereklyéit.

Hogyan néz ki egy tárlatvezetés a múzeumban?

Az érkezőket jómagam vagy Bagosi Hajnalka fogadja, a látogatásra szánt idő függvényében sorra vesszük az emeleteket, igyekszünk érdekes előadással lekötni a látogatók figyelmét. Az előadás interaktív, nem száraz adatokat ismételgetünk, hanem igyekszünk olyan érdekes információkat elárulni Arany életéről, amelyeket a tankönyvek nem írnak meg. Például a költő diákládájáról és a torony történetéről is vannak érdekes információink, de a részleteket nem szeretném elárulni, akit érdekel, az látogasson el hozzánk.

Mik a terveik a következő hónapokra?

Elsősorban a kiállítás gazdagítása, Dánielisz Endre helytörténésszel közösen a nyár folyamán kéziratokkal és ereklyékkel szeretnénk bővíteni az anyagot. Felújítás alatt áll az udvar belső tere is, bízunk benne, hogy a nyár elejére megújultan, gazdagabban várjuk a látogatókat. Igazgatóként állandó célkitűzésem keresni azokat az örök érvényű, Arany Jánossal kapcsolatos dolgokat, amelyek által még vonzóbbá tehetem a látogatók számára a múzeumot. A fontos, hogy vendégeink élményekkel gazdagon távozzanak.