Könyvmaraton a színházban

Új helyszínen, a Szigligeti Színházban, de a hagyományoknak megfelelően elsősorban váradi vagy Váradhoz kötődő szerzőket és műveiket bemutatva tartották meg az elmúlt hétvégén megyeszékhelyünkön immár a harmadik Könyvmaratont. A szervezők, a Riport Kiadó, az Eurprint Kft. és a Várad folyóirat ezúttal is változatos témájú és műfajú olvasnivalót kínált.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A publicisztikától az útleíráson át a meseregényig, a szonettkötettől a regényes életrajzon át a képzeletbeli interjúig kortárs irodalmunk legszélesebb választékából kaphatott ízelítőt, aki péntek délutántól szombat estig valamikor felkereste a pompásan felújított nagyváradi teátrumot. Méltó környezetbe került, Thália templomába a testvér művészeti ág – mondhatnánk.
Sorjáztak a könyvbemutatók, amelyeknek nem túl hosszúra szabott ideje alatt a szerzőkkel beszélgető szervezők-házigazdák az éppen a közönség elé került mű keletkezésén túl az alkotót is igyekeztek megismertetni az olvasókkal, és szó esett több időszerű, az irodalmi közéletben megkerülhetetlen kérdésről.
Bemutatkozhattak például a Spanyolnátha című magyarországi internetes művészeti folyóirat szerkesztői, kitalálói. Alkotásuk kizárólag csak a világhálón létezik, ott érhető el, és már nevet, rangot szerzett magának annak ellenére, hogy nem fővárosi, sőt még csak nem is egy vidéki nagyvárosban, hanem a Miskolc melletti Hernádkak településen szerkesztik. Később az újabb regényével jelentkező Székely Ervin vallotta meg, hogy az ifjabb nemzedék igényeit figyelembe véve kísérletet tett rá, hogy a könyvet az interneten adja ki. Beszélgetőtársa, Stanik István elárulta, ő a nyomtatott könyv híve, ám azt vallja: a korral haladni kell, s a hagyományost ötvözni kell az on-line kiadással.
Értékelésként Szűcs László, a Várad főszerkesztője érdeklődésünkre elmondta, várakozásaiknak megfelelően színvonalasra sikeredtek az egyes bemutatók, csak egy maradt el, a magyarországi Zalán Tibor betegség miatt nem lehetett jelen. A helyszín miatti előzetes aggályai (szombaton délután előadás is volt a színházban) nem igazolódtak be – vallotta meg –, sőt a színházi közönség nagy érdeklődéssel fogadta az előcsarnokban berendezett könyvvásárt. A főszerkesztő fájlalta, hogy – minden lehetséges tájékoztatási eszköz igénybe vétele ellenére – főleg a nyitónapon gyér volt az érdeklődés, és hiányolta az érdeklődők közül a pedagógusokat, az egyetemistákat. A szervezők kiértékelik ezt is, és már körvonalazódnak a változtatások a következő Könyvmaratonra. Mindenképpen vissza akarják hozni a bemutatófolyamba a gyermekirodalmat, amely most új könyv hiányában maradt ki a kínálatból.