Fiatal gazdálkodók pályázhatnak

November 28. és 2012. január 13. között lehet jelentkezni a fiatal gazdák indulását támogató 112-es mezőgazdasági intézkedésre. A pályázati útmutató megtalálható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján (www.madr.ro).

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az intézkedés hatékonyabbá tétele érdekében a szaktárca módosította a kritériumokat, amiket az Európai Bizottság mezőgazdasági igazgatósága is jóváhagyott. A legfontosabb változtatás a támogatási összegek növelése: a legkevesebb 6 UDE (Unitate Dimensiune Economică – gazdasági méret mértékegysége) méretű gazdaságok esetén a gazdák 10 ezer euró helyett 12 ezret kapnak, és az eddigi legtöbb 25 ezer euró helyett 40 ezer euróra lehet pályázni – magyarázta Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár. Elmondta, a szakmai követelményeken is könnyítettek, vagyis a kedvezményezettnek ezentúl nem kötelező a középiskolai szintű mezőgazdasági végzettség, elég vállalniuk, hogy elvégeznek egy szaktanfolyamot.
Gazdacsaládból származó, a 40. életévüket be nem töltött, egyéves mezőgazdasági szakmai tapasztalattal rendelkező, saját földterülettel vagy agrárcéggel rendelkező fiatalok pályázhatnak, akik korábban még nem vezettek farmot. Lehetnek magánszemélyek, egyéni vállalkozók vagy kft.-k tulajdonosai, ügyvezetői. A földművelés, a virág-, zöldség- és gyümölcstermesztés, a szőlészet-borászat, az állattenyésztés bármely ágazatába és ezek kombinációjába is belefoghat a jelentkező. Nagy előny, hogy nem kell önrészt fizetnie, és a támogatás 60 százalékát a pályázat jóváhagyásakor kiutalják. A fennmaradó 40 százalékot az üzleti tervben vállaltak teljesítésének ellenőrzése után, de három évnél nem később fizetik ki.
A 112-es intézkedésre fordítható összeg az Országos Vidékfejlesztési Program részeként az Európai Vidékfejlesztési Alapból származik, a 2007–2013-as időszakra összesen megközelítőleg 270 millió euró, amit az államkasszából 67 millió euróval egészítettek ki. A programot a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség bonyolítja le.