Segített a testvérváros

Kivételes lehetőséggel ajándékozta meg Nagyszalonta polgárait a testvérváros, Hajdúböszörmény: felajánlotta, segíti a magyar állampolgárságot igénylő nagyszalontaiak ügyintézését, ingyenes utazást, ebédet biztosít, sőt, egész napos programot szervez mindazoknak, akik Hajdúböszörményben nyújtják be az egyszerűsített honosítási kérelmüket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Több hetes egyeztetés után a nagyszalontai RMDSZ Magyar Ház irodája és a hajdúböszörményi anyakönyvi hivatal közös munkával szervezte meg, hogy március 25-én negyven szalontai igénylő nyújthassa be a kérelmét Hajdúböszörményben.
Reggel 9 órakor érkezett Nagyszalontára Hajdúböszörményből egy diákokkal teli hófehér autóbusz. A gimnazista fiatalok egy tartalmas napot töltöttek a hajdúvárosban, miközben a szalontai igénylők Hajdúböszörményben kérelmezték a magyar állampolgárságot. Miután a középiskolások a Városháza előtt leszálltak a buszról, a református templom előtt a kérelmezők csapata már izgatottan várta az indulást. Egy gyors névsorolvasás és regisztráció után már indult is a csapat a borsi határátkelő felé.
Böszörményben Dr. Ficsor László jegyző fogadta és kísérte fel a szalontai csapatot a Városháza Báthory-termébe, ahol a városvezetők üdvözölték a kérelmezőket. Az első percek az ismerkedés jegyében teltek, a jegyző köszöntő szavai után Kiss Attila polgármester és Dr. Cs. Varga László alpolgármester beszélt, majd az eljárás menetéről Dr. Markó Judit aljegyző tájékoztatta az igénylőket. A köszöntők után kezdetét vette a „munka”, tíz fős csoportokban, öt anyakönyvvezető irányításával nyújtották be a honosítási kérelmüket. Egy-egy család ügyintézése általában egy órát vett igénybe, az iratok átnézése, leadása zökkenőmentesen zajlott, az anyakönyvvezetők készségesen álltak a kérelmezők rendelkezésére.
Míg az igénylők első csoportja a kérelmek benyújtását intézte, addig a másik három csoport tagjai megebédeltek, majd felfedezték a várost, a környéket. Lehetőség nyílt a Bocskai István tér, a Hajdúsági Múzeum, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház, a Bocskai Gimnázium, a református templom megtekintésére, az éppen aznap kezdődő Gazda Napok hintós felvonulását is láthatták a szalontai csapat tagjai. Később a városi strandfürdőben pihenték ki az utazás és ügyintézés fáradalmait. Délután hat óráig minden igénylő sikeresen benyújtotta az egyszerűsített honosítási kérelmét, elégedetten indulhatott haza. Dr. Ficsor László és Kiss Attila a mielőbbi viszontlátás reményével búcsúztak el a nagyszalontai csapattól, remélve, hogy néhány hónap múlva az eskütétel ceremóniáján ismét koccinthatnak majd a magyar állampolgárságukat ünneplőkkel.

A hazaút során a Bíró család beszélt lapunknak az igénylés körülményeiről. Bíró Andor és neje, Ilona elmondták, hogy az anyakönyvvezetők nagyon segítőkészek, kedvesek voltak, aprólékosan átnézték a kitöltött iratokat, ha kellett javítani vagy pontosítani valamilyen adatlapot vagy a kérelmet, akkor abban is segítettek. „Különösebb probléma semmilyen irattal nem volt, néhány javítás kellett csupán, amit ott helyben kértek, egyébként a fordítás és az önéletrajz is jó volt, átírni nekünk nem kellett semmilyen iratot.” Az ügyintézésről a gyerekek, Krisztina és Attila is elismerően beszélt: „nagyon kedves volt az anyakönyvvezető, mindent aprólékosan elmagyarázott és segített”.
Beszélgetésünk végére már a határnál jártunk, kisvártatva ismét Románia területén autóztunk. Ahogy átléptük a határt, a buszon „életre keltek” a mobiltelefonok, mindenki üzenetet kapott vagy egy-egy érdeklődő hívást a rokonoktól. Kis csapatunk tagjai megnyugtatták az otthoniakat, minden rendben van, beadtuk a papírokat, gurulunk haza.
Alig egy óra múlva már át is adtuk a helyeinket a hajdúböszörményi gimnazistáknak, akik szemmel láthatóan vidáman, élményekkel telve indultak haza.