Segített a testvérváros

Kivételes lehetőséggel ajándékozta meg Nagyszalonta polgárait a testvérváros, Hajdúböszörmény: felajánlotta, segíti a magyar állampolgárságot igénylő nagyszalontaiak ügyintézését, ingyenes utazást, ebédet biztosít, sőt, egész napos programot szervez mindazoknak, akik Hajdúböszörményben nyújtják be az egyszerűsített honosítási kérelmüket.

Több hetes egyeztetés után a nagyszalontai RMDSZ Magyar Ház irodája és a hajdúböszörményi anyakönyvi hivatal közös munkával szervezte meg, hogy március 25-én negyven szalontai igénylő nyújthassa be a kérelmét Hajdúböszörményben.
Reggel 9 órakor érkezett Nagyszalontára Hajdúböszörményből egy diákokkal teli hófehér autóbusz. A gimnazista fiatalok egy tartalmas napot töltöttek a hajdúvárosban, miközben a szalontai igénylők Hajdúböszörményben kérelmezték a magyar állampolgárságot. Miután a középiskolások a Városháza előtt leszálltak a buszról, a református templom előtt a kérelmezők csapata már izgatottan várta az indulást. Egy gyors névsorolvasás és regisztráció után már indult is a csapat a borsi határátkelő felé.
Böszörményben Dr. Ficsor László jegyző fogadta és kísérte fel a szalontai csapatot a Városháza Báthory-termébe, ahol a városvezetők üdvözölték a kérelmezőket. Az első percek az ismerkedés jegyében teltek, a jegyző köszöntő szavai után Kiss Attila polgármester és Dr. Cs. Varga László alpolgármester beszélt, majd az eljárás menetéről Dr. Markó Judit aljegyző tájékoztatta az igénylőket. A köszöntők után kezdetét vette a „munka”, tíz fős csoportokban, öt anyakönyvvezető irányításával nyújtották be a honosítási kérelmüket. Egy-egy család ügyintézése általában egy órát vett igénybe, az iratok átnézése, leadása zökkenőmentesen zajlott, az anyakönyvvezetők készségesen álltak a kérelmezők rendelkezésére.
Míg az igénylők első csoportja a kérelmek benyújtását intézte, addig a másik három csoport tagjai megebédeltek, majd felfedezték a várost, a környéket. Lehetőség nyílt a Bocskai István tér, a Hajdúsági Múzeum, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház, a Bocskai Gimnázium, a református templom megtekintésére, az éppen aznap kezdődő Gazda Napok hintós felvonulását is láthatták a szalontai csapat tagjai. Később a városi strandfürdőben pihenték ki az utazás és ügyintézés fáradalmait. Délután hat óráig minden igénylő sikeresen benyújtotta az egyszerűsített honosítási kérelmét, elégedetten indulhatott haza. Dr. Ficsor László és Kiss Attila a mielőbbi viszontlátás reményével búcsúztak el a nagyszalontai csapattól, remélve, hogy néhány hónap múlva az eskütétel ceremóniáján ismét koccinthatnak majd a magyar állampolgárságukat ünneplőkkel.

A hazaút során a Bíró család beszélt lapunknak az igénylés körülményeiről. Bíró Andor és neje, Ilona elmondták, hogy az anyakönyvvezetők nagyon segítőkészek, kedvesek voltak, aprólékosan átnézték a kitöltött iratokat, ha kellett javítani vagy pontosítani valamilyen adatlapot vagy a kérelmet, akkor abban is segítettek. „Különösebb probléma semmilyen irattal nem volt, néhány javítás kellett csupán, amit ott helyben kértek, egyébként a fordítás és az önéletrajz is jó volt, átírni nekünk nem kellett semmilyen iratot.” Az ügyintézésről a gyerekek, Krisztina és Attila is elismerően beszélt: „nagyon kedves volt az anyakönyvvezető, mindent aprólékosan elmagyarázott és segített”.
Beszélgetésünk végére már a határnál jártunk, kisvártatva ismét Románia területén autóztunk. Ahogy átléptük a határt, a buszon „életre keltek” a mobiltelefonok, mindenki üzenetet kapott vagy egy-egy érdeklődő hívást a rokonoktól. Kis csapatunk tagjai megnyugtatták az otthoniakat, minden rendben van, beadtuk a papírokat, gurulunk haza.
Alig egy óra múlva már át is adtuk a helyeinket a hajdúböszörményi gimnazistáknak, akik szemmel láthatóan vidáman, élményekkel telve indultak haza.