Gyűjtsünk műemlékeket!

Nagyváradon tanácskoztak a közelmúltban a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány szervezésében megyénk népi építészetéről a szakemberek. Jelen volt többek között a Műemlékek és Emlékhelyek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) budapesti és bukaresti megbízottja, akik egyöntetűen támogatták Sárközi Zoltánnak, az alapítvány kuratóriumi elnökének javaslatát egy kárpát-medencei tájépítészeti, műemléki, épített örökségi jegyzék létrehozására.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A www.muemlekem.hu internetes oldalra már most bárki feltöltheti az általa ismert, megőrzendőnek tartott épület, műemlék, épített örökség fotóját és rövid ismertetőjét. December 2-ától kezdődően a nagyváradi Pro Liberta Egyesület honlapjára (proliberta.uw.hu) is felölthetők ezek az adatok.
A már meglévő épített örökség mellett újakat is létrehoz magyar közösségünk. Amint a közös sajtóértekezleten Biró Rozália nagyváradi alpolgármester fogalmazott, kőbe vésett jelenlétünk bizonyítékai ezek. Csak Váradon az elmúlt három évben a helyi tanács RMDSZ-es frakciója és civil szerveztek, egyházak közös kezdeményezésére tíz emléktáblát, szobrot avattak – egyeseket többször is a rongálás miatt. A héten egyébként harmadjára tették ki a Garasos hídra az egykori átkelő emléktábláját, amelyre Gavrucza Tibor megyei önkormányzati képviselő gyűjtötte össze a „garasokat”.
Egykori jeles váradi magyar személyiségek emlékét is igyekeznek maradandóan megőrizni. A legutóbbi tanácsülésen született határozat például arról, hogy a barokk palota kertje Schlauch Lőrinc egykori római katolikus püspök nevét viselje, s hogy utcát neveznek el a két éve elhunyt Thurzó Sándorról. A kiváló zenetörténész, hegedűművész, Nagyvárad zenei múltjának igényes szervezője és fáradhatatlan kutatója volt – emlékezett meg róla unokája, Thurzó Zoltán zongoraművész, aki egyúttal a család köszönetét is tolmácsolta.