A cselgáncstól a K-1 ringjéig

Nemzetközi K-1 gálával népszerűsítették nemrég Nagyvárad legújabb bevásárló- és szórakoztatóközpontját, amelyet alig egy hónapja adtak át. Ismert harcosok léptek a kötelek közé, közöttük volt Errol Zimmerman, Stefan Leko, Hesley Gerges, s bár a jegyárak elég borsosak voltak, nem maradt üres szék az ezer férőhelyes nézőtéren.

A szorítóba lépők között volt a helyi közönség kedvence, Lungu Sándor is, aki a várakozásoknak megfelelően KO-val nyerte meg mérkőzését. Amerikai ellenfelének, Neil Cooke-nak orvosi ellátásra volt szüksége az alig egy percig tartó összecsapás után. Lungu másodszor lépett szorítóba Váradon, mindkétszer padlóra küldte ellenfelét. A 170 kg-os harcos viking öltözékben és egy műanyag bárddal a kezében vonult be a küzdőtérre, majd a szorítóba lépést követően keményen megsorozta ellenfelét, aki a pofonok súlya alatt összerogyott. Lungu kiütéssel nyerte meg az összecsapást a telt házas közönség éljenzése közepette. Ellenfelét a kötelek közé lépő orvosi stáb vette át, s percekbe telt, amíg teljesen visszanyerte eszméletét. Szintén orvosi segítségre volt szüksége a váradi gála egy másik vesztesének, a cseh Kleiblnek, akit annyira elpáholt a holland Errol Zimmerman, hogy a meccs végén percekig ápolták a ringben. A nagyváradi gálát a világ 83 országában sugározta élőben az Eurosport csatorna.

Birkózóból lett harcos
A „Bihari Hegyként” ismert Lungu birkózóként kezdett sportolni, majd a tenkei származású Vízer László Marius (a Nemzetközi Cselgáncsszövetség jelenlegi elnöke) javaslatára átnyergelt a cselgáncsra, ahol szép sikereket ért el nehézsúlyban. A 37 éves sportoló 1996-ban Világkupa-győztes volt, és részt vett az atlantai olimpián, ahol kilencedik lett. Bár sajnálja, hogy nem sikerült dobogóra állnia, elégedetten nyugtázza, hogy elérte a sportolók egyik legfőbb célkitűzését, résztvevője volt az ötkarikás játékoknak.
2002-ben edzővizsgát tett, azóta a Nagyváradi Liberty Cselgáncsklub sportolóit készíti fel, ám sportpályafutásával sem hagyott fel, csupán a tatami helyett a ringben folytatta. A vegyes harcművészetekkel (mixed martial arts) 2005-ben ismerkedett meg, s rövid felkészülés után elvállalt egy meccset Japánban. Bár elveszítette az összecsapást, a vereség nem törte le.
Megtetszett neki a sportág, így folytatta az edzést, mára pedig Románia egyik legismertebb harcosává vált. Mi több, saját edzőtermet nyitott Hegyközpályiban, ahol tehetséges fiatalokat ismertet meg a harcművészetek különböző formáival. A keménység mögött azonban egy vérbeli sportember rejtőzik Lunguban. A szorítóban kíméletet nem ismerő harcos, a ringen kívül tiszteli ellenfeleit, s erre tanítja fiatal követőit is.
Hajdu Attila