Ady-ünnepség Margittán

Ady Endre mellszobrát 1994-ben avatták fel a Berettyó-parti településen, azóta mindem évben a helybeli magyar egyházak, civil szervezetek, iskolák s az RMDSZ összefogásával ünnepséget rendeznek a költő születési évfordulójának tiszteletére. Az idén a hagyományoktól eltérően nem vasárnap, hanem a hétköznapra eső évfordulón, november 22-én a kora esti órákban ünnepeltek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Példakép
A margittai magyarság szereti és tiszteli annyira Ady emlékét, hogy hétköznap is időt szakítson a megemlékezésre. A református templomkert teljesen megtelt. Az ünnepi szónokok sorában Bradács Alíz Ildikó körzeti RMDSZ-elnök először beváltotta azt, amit a tavalyi ünnepségen megígért: köszöntötte az idén megalakult önálló magyar iskola tanárait és diákjait. „Nagy ajándék ez nekem és minden margittai magyarnak, hogy ezt az Ady-ünnepségen, mely egyben a magyar közoktatás napja, megtehetem” – mondta. Ezt követően dióhéjban ismertette Ady életpályáját, mely minden fiatalnak példaképe lehetne.
A beszédek után a magyar iskola kórusa és diákjai bemutatták verses-zenés ünnepi összeállításukat. Idén megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Meleg Vilmos színművész, aki egy Ady-verscsokorral kedveskedett a jelenlévőknek. Ezt követően elhelyezték a költő szobránál a megemlékezés koszorúit, majd a nemzeti imánk közös éneklése zárta az ünnepi megemlékezést.

Emlékverseny
A margittai Horváth János Társaság és a magyar iskola irodalomtanárai a majd egy évtizedes hagyománynak megfelelően az idén is megrendezték az Ady Endre Emlékversenyt. Ezen a diákok csapatokba szerveződve mérték össze tudásukat a költő életéről, költészetéről és a kor irodalmáról Ady születésnapjának évfordulóján, november 22-én délelőtt a városi művelődési házban. Öt, egyenként háromfős csapat vett részt a megmérettetésen, négy közülük a helyi magyar iskolát, egy pedig a testvériskolát, a magyarországi Derecskét képviselte.
A zsűri tagjai – Horváth Sándor, Kelemen Andrea (Derecske), Mészáros Ilona, Král Zsuzsa, Szőke Anna – a négyféle próbából összeállított feladatsor megoldásában a legjobbnak a derecskeiek Magyarnak születtem nevű csapatát találta. Második lett a IX. C osztály Változók csapata, a harmadik pedig a XII. A-sok, A holnap hősei. A jutalmuk oklevél és könyvvásárlási utalvány volt. Különdíjban részesült a legjobb jelenet, vers és újságcikk megalkotója is, de minden részvevő, felkészítő tanár és zsűritag kapott emléklapot.