Váradi ezüst a karate Eb-n

Egyetlen nagyváradi sportolóként utazott el Izraelbe a román válogatott tagjaként Bernáth Csaba (UAMT-Agora Egyetem Sportklub) a XX. Hagyományos Karate Európa-bajnokságra, amelyen junior és felnőtt kategóriában versenyeztek egymással 15 ország legjobbjai. A felkészülés során egy másik váradi karatéka, Szakál Beáta is tagja volt a keretnek, de ő sérülés miatt nem tudott részt venni a kontinenstornán.

A román válogatottat Dan Stuparu, a Román Hagyományos Karate Szövetség elnöke vezette, a másodedző szerepét pedig a váradi Vancea Pál töltötte be, aki Románia első világbajnoki aranyérmét szerezte meg 1994-ben. A finálék többségébe a román és a lengyel sportolók jutottak be, ám utóbbiaknak sikerült több aranyérmet megszerezniük, így az első helyen végeztek az országok közötti rangsorban maguk mögé utasítva Romániát és Ukrajnát.
A román csapat tagjai négyszer álltak fel a dobogó legfelső fokára (egyszer a felnőttek, háromszor pedig ifjúsági korosztályban), hat ezüst- (ötöt felnőtt, egyet pedig junior kategóriában) és öt bronzérmet (kettőt felnőtt, hármat pedig junior kategóriában) szereztek.
A nagyváradi Bernáth Csaba a kata csapatversenyben lépett tatamira, és ezüstérmet szerzett a zilahi Călin Marincaş és a ploieşti-i Adrian Cojocaru társaságában. A váradi karatéka kumitében is rajthoz állt, szintén csapatban, ám Románia az elődöntőben vereséget szenvedett Macedóniától. Jövőre Csehország fővárosában, Prágában rendezik az Európa-bajnokság döntőjét.
Az Eb-ről való hazatérést követően Vancea Pált kérdeztük az elért eredményekről és tanítványa teljesítményéről. „Csaba ezúttal is jól szerepelt. Katában ezüstérmet szerzett a csapattal, míg kumitében szintén kitett magáért, s nem rajta múlott, hogy a válogatott nem jutott döntőbe” – vélekedett Vancea.