Nyelvi jogainkkal élni kell

A nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban az alkalmazottak 13,6 százaléka magyar, a megyei kórházban 8,17 százalékuk. Biró Rozália alpolgármester, az RMDSZ Bihar megyei választmányának elnöke ismertette az adatokat annak kapcsán, hogy Szabó József városi tanácstag felmérte, hogyan érvényesül az anyanyelv-használati jog a megyeszékhely alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézményekben.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ha az intézményt megnevező tábla vagy a szakorvosi rendelő felirata kétnyelvű is, a nagyváradi egészségügyi intézményekben a lényeges tájékoztató szövegek csakis románul vannak feltüntetve. Ez derült ki a városi, a megyei kórházban, a tüdőgyógyászaton és a szülészeten tartott terepszemléből. A betegjogokról, a szükséges okmányokról, egy-egy osztály átköltöztetéséről, de akár egy lift meghibásodásáról is legyenek kint kétnyelvű feliratok – ezt próbálja gyakorlatba ültetni az RMDSZ városi frakciója.
Amint Biró Rozália alpolgármester megjegyezte: az egészségügyben nehéz a változtatás. Arra biztatott egyébként mindenkit, hogy éljenek az anyanyelvhasználat jogával az önkormányzati ügyintézés során, és feltétlenül jelezzék, ha közhivatalokban ennek bármilyen akadályozását tapasztalják. A témafelelős Szabó József önkormányzati képviselő.
Azon dolgoznak most, hogy a kórházakban a betegfogadó részlegen legyen feltüntetve az ügyeletes magyarul tudó asszisztens, orvos vagy ápoló neve, telefonszáma, aki szükség esetén pontosan megérti a páciens panaszait. A kezdeményezés része a megyei tanácsban elfogadott Igen, tessék! – Da, poftiţi! elnevezésű programnak, de annál több is. A megyei önkormányzat hatáskörébe tartozó intézményekben a kétnyelvű ügyfélfogadást-ügyintézést terjesztő akcióhoz két hónapja adta elvi beleegyezését a tanács, a novemberi ülésen pedig a gyakorlatba ültetés programját is elfogadták.