Gyógynövény-ábécé (6.) – A vízikender vagy amerikai lázgyökér (Eupatorium perfoliatum)

Ez a gyógynövény ugyanannyi dicséretet érdemel, mint a pompás örménygyökér. A vízikender kitisztítja a gyomrot, a májat és a nemi szerveket. Megszünteti az enyhe hőemelkedést, biztosítja a szervezet szükséges táplálékait és az immunaktivitást.

A láz akár jó barátunk is lehet ennek a gyógynövénynek a segítségével. Ha ugyanis a lázas szervezetet kellőképpen tápláljuk, a test erőteljessé válik az aktivitásban, képes regenerálódni, helyettesíteni vagy feljavítani egy szervet vagy egy testrészt, legyőzni egy fertőzést pár órán belül. A magas láz a rákos sejteket is képes elpusztítani (40,5 Celsius-foknál elpusztulnak az emberi szövetek, de egy „egészséges láz” esetében nem károsodnak 41,5 fok C-ig).
A vízikender bizonyos körülmények között nagyon jót tesz az eltűnő és visszatérő betegségekben – mint az éjszakai izzadás, PMS, reuma stb. – szenvedőknek is, és segít a nem periodikusan jelentkező éjszakai izzadáson. Megjavítja az epe folyását a májban és az epehólyagban, ami azt jelenti, hogy kitisztítja ezeket a szerveket, és segít méregteleníteni a májat.
Vigyázat! Amerikai lázgyökér ellenjavallt kétévesnél fiatalabb korban. Frissen szedve mérgező, nagy adagban émelygést, hányingert, hányást okozhat.
Következő alkalommal az amerikai viaszbokor jótékony hatásáról fogunk beszámolni.