Eseménydús tavasz vár a bihari focicsapatokra

Január 9-én, hétfőn mindkét másodosztályú Bihar megyei focicsapat, a váradi Bihar FC és Luceafărul is megkezdte a felkészülést az új idényre, s hamarosan a harmadosztályban szereplő két gárda, a Mihályfalvi Unirea és a Belényesi Bihorul játékosai számára is véget ér a téli szünidő. Egyik bihari gárda háza táján sem volt eseménytelen a közel egyhónapos téli vakáció.

Edzőcserék…
Talán a Bihar FC-nél – amely, valljuk be, gyatra őszi idényt produkált – volt a legkevesebb váratlan esemény, csupán a két alapember, Pogacsics Krisztián kapus és Ciprian Selagaea középpályás görögországi próbajátéka s távozásuknak az országos sajtóban felröppent híre adott okot izgalomra a szurkolóknak. A klubvezetők cáfolták, hogy a két játékos eligazolna Váradról, azt azonban elismerték, tárgyalóasztalhoz ülnek a görög Panionios FC képviselőivel, s kedvező ajánlat esetén az idény végéig kölcsönadják a futballistákat. Ha erre sor kerül, aggódhatnak a piros-kék együttes hívei, hiszen a gárda még inkább meggyengül tavaszra.
A Luceafărul berkeiben váratlan edzőváltás történt: Călin Moldovannak a záróbankett után egy nappal mutattak ajtót, s helyére az év elején nevezték ki a Jászvásárról szintén lapátra tett Leo Grozavut. Az új tréner edzőként eddig nem sokat tudott felmutatni, leginkább diktatórikus viselkedésével (játékosai szidalmazásával és ütlegelésével) hívta fel magára a média figyelmét. Szerencsére a váradi csapat vezetőségében van egy-két fociszakember, talán ők féken tudják tartani majd a kissé túlfűtött trénert.

… és anyagi gondok
Edzőt váltott a Belényesi Bihorul is, amely második helyen zárta a harmadosztály V. csoportját. A jó eredmény ellenére felmondtak a diószegi származású Adrian Ancának, s helyére a Bihar FC volt játékosát, Sorin Cigant nevezték ki. Talán nem volt a legjobb döntés, ugyanis a tréner legutóbb a megyei első osztályban szereplő Váradalpár edzője volt, amelytől hat forduló után azért távozott, mert együttese csak a középmezőnyben tanyázott, bár a klubvezetés az első hely megszerzését tűzte ki. Az edzőváltás mellett anyagi problémák is beárnyékolták a csapat téli pihenőjét, ráadásul a belényesiek egyre elégedetlenebbek, no nem az eredmények miatt, hanem azért, mert a helyi önkormányzat komoly anyagi támogatást nyújt ugyan az együttesnek, ám az adósságokkal zárta 2011-et. Értesüléseink szerint rövidesen közvitát tartanak majd a Fekete-Körös-parti városban, amelyen a polgárok elmondhatják majd véleményüket, s dönthetnek arról, hogy a jövőben támogassa-e a focicsapatot az önkormányzat.
Mihályfalván a pénzhiány okozott gondot az ősz folyamán. Az Unirea, amely több mint két évtizedes szünet után jutott fel ismét a harmadik ligába, elfogadhatóan zárta az őszi idényt, ám komoly anyagi gondok adódtak. A játékosok hiába várták járandóságukat, üres zsebbel érte őket a karácsony és az újév is. A gondról a csapat tagjai tájékoztatták a sajtót, majd a klub vezetői is elismerték, nincs minden rendben az együttesnél. A támogatók nem tolongtak, hogy pénzzel segítsék a csapat fenntartását, így a klub nehéz helyzetbe került, s több focista is távozását helyezte kilátásba. A klub vezetői szintén üléseztek, s elemezték a helyzetet. A találkozóra nem hívták ugyan meg a játékosokat, de január 13-án, pénteken (remélhetőleg szerencsés nap lesz) ismét téma lesz az Unirea helyzete, ezúttal a szurkolók és a helyi támogatók is résztvevői lesznek a gyűlésnek. Az érmelléki klub tartozása 12 ezer euró körül mozog, ám Fele Attila elnök bízik benne, hogy még a visszavágók kezdetéig törleszthetik azt. Emellett viszont pénz kell még a tavaszi folytatáshoz is.

Hajdu Attila