Új alpolgármester Nagyváradon

A megyei kórház ideiglenes igazgatójává kinevezett Gheorghe Carp helyére új alpolgármestert választott hétfőn a megyeszékhely tanácsa. A jelen lévő 25 tanácsosból 16-nak a voksával a szintén liberális Florica Cherecheş töltheti be ezentúl ezt a tisztséget.

Lejárt a megyei sürgősségi klinika ideiglenes igazgatótanácsának mandátuma, ezért a váradi önkormányzat alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézmény élére Ilie Bolojan polgármester szintén ideiglenes jelleggel Gheorghe Carpot nevezte ki. A megbízatása a február 14-ére kitűzött versenyvizsga eredményének kihirdetéséig szól. Carp emiatt január 6-ai hatállyal lemondott választott önkormányzati funkcióiról (a képviselőtestületi tagságról és az alpolgármesterségről), mert a kétféle tisztség összeférhetetlen.
A megyeszékhely tanácsa hétfőn rendkívüli ülésen döntött a megüresedett önkormányzati posztok betöltéséről. A Nemzeti Liberális Párt frakciójában a listán következő Ioan Tau foglalta el a Carp távoztával megürült helyet. Az új önkormányzati képviselő le is tette a hivatali esküt, és már ő is leadhatta voksát az alpolgármesteri tisztségre jelölt két tanácsostársa – az NLP-s Florica Cherecheş és a Demokrata–Liberális Pártba tartozó Ciprian Caciora – egyikére. A papírformának megfelelően a hölgy lett a nyerő 16 szavazattal, ellenjelöltje csupán a D–LP-s tanácsosok hat voksát gyűjtötte be, a testületben még jelen lévő szociáldemokraták (hárman) pedig tartózkodtak. Florica Cherecheş az ülés hátra levő részében már a prezídium asztalánál foglalt helyet.
Értesüléseink szerint Gheorghe Carp, a városi kórház korábbi igazgatója megpályázza a megyei kórház menedzseri tisztségét.
(-fia)