Sztrádaépítés méltánytalan kisajátítási kártérítéssel

Akárcsak a mindig kifogást kereső rossz kaszásra, a Bors–Kolozsvár–Brassó autópálya építtetőire is ráillik a mondás, miszerint vagy a kasza, vagy a kő, vagy a kaszás, vagy a fű, de valami mindig hibádzik a jó munka menetében. Dólya mellett háborús mementó is lehetne az a csupaszon magasodó néhány hídpillér, amit már bukaresti előkelők is megvizitáltak nem egyszer. De ettől még a dolgok nem mentek jobban, ígéretek, remények ellenére a nagy vehemenciával elkezdett beruházás leállt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bagosi Barna, Berettyószéplak alpolgármestere értesüléseinket megerősítve elmondta, hamarosan újraindul az autópálya bihari szakaszának építése. Úgy tudja, hogy a kivitelező Bechtel cég bisztraterebesi kirendeltségén már fogadják a munkavállalók kérelmeit, februárban folytatódik a Berettyószéplak–Bors közötti sztrádaszakaszon a munka.
Mindez örömmel nyugtázható, annak az átiratnak viszont, amit a napokban kapott kézhez bukaresti illetékesektől, már kevésbé örül Bagosi. A sztrádaépítésben érintett területek tulajdonosainak listáját tartalmazza az irat, amin feltüntették a kisajátítandó területek nagyságát, valamint azt az összeget, amennyit fizetni szándékozik az állam a földek ellenértékeként.
Az alpolgármester úgy véli, hogy a kisajátítás lebonyolításával a kormány által megbízott tanácsadói cég (egy ügyvédi iroda) visszaél monopolhelyzetével, hiszen míg az elmúlt évben egy négyzetméter szántó után 7,5 eurót fizetett, addig az idén már 0,15 euróra zsugorodott ez az összeg. Ahelyett, hogy kiszállnának a helyszínre, a gazdákat rendelik be kolozsvári székhelyükre a szerződések megkötése végett. Mindez erőfitogtatás a sok idős, ilyen ügyekben járatlan falusiakkal szemben – véli az alpolgármester.
Két lakóház is veszélybe került, tőlük mindössze kilenc méterre húzódik majd az út, aminek tizenkét méter mély alapot ásnak. Hiába jelezték a helyzetet, érdemben nem reagált rá a kivitelező.
Nemzeti érdek a kisajátítás, így nem lehet meggátolni – e mögé az érvelés mögé bújva azt hiszik, nekik mindent szabad. A sztrádaépítés Széplak községben mintegy 35 hektár területet és közel hetven személyt érint. Az érintettek közül többen méltányos kárpótlásban reménykedve perre viszik a dolgot – informált a község második embere.