Emlékmû az élet igazi gyõzteseinek

Hende Csaba magyarországi honvédelmi miniszter jelenlétében és közreműködésével felavatták Belényesben vasárnap azt az emlékművet, amelyet annak a tíz magyar honvédnak a tiszteletére emeltetett az RMDSZ megyei és helyi szervezete együtt a történelmi magyar egyházakkal, akik a második világháború idején, 1944-ben a dél-bihari városban vesztették életüket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Télies időjárásban gyülekeztek a belényesiek, a környékbeliek és a távolról érkezettek vasárnap délelőtt a dél-bihari város központjában, a római katolikus istenháza körül. A szél néha dühösen kavarta a havat, majd alábbhagyott haragja a télnek, ám mire a szentmise elkezdődött, vékonyka, csillogóan fehér hóréteg takarta be a várost.
Az emlékünnepség ökumenikus szentmisével kezdődött Fodor Józsefnek, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség általános helynökének a celebrálásával. A vikárius személyes érintettségét is tudatta a hallgatósággal: édesapja az orosz fronton esett el, és jelöletlen sírban nyugszik. Emberek milliói fizettek életükkel a célért: a hazáért, a szabadságért. A történelem azonban a hősöket igazolja: akiket sokszor legyőzöttekként említenek, ők az élet igazi győztesei.
A vikárius után Réman Elek István belényesi református lelkipásztor mondott szívhez szóló emlékbeszédet, amelyben 67 évvel a történések után a XX. századot a szomorúság, a szenvedés évszázadának nevezte, a háborút pedig „a gyakorlati élet ateizmusának”. Farkas Zoltán, a magyarországi Békés Megyei Közgyűlés elnöke az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet hangsúlyozva a feltámadásba és az örök életbe vetett hitet. A Békés megyei politikus kiemelte, egy értékelvű világnak kell kialakulnia, hogy mi itt a Kárpát-medencében példát tudjunk mutatni Európának. Szeretetre építve kell hogy magára találjon a magyarság, és együtt kell működnie a Kárpát-medence más népeivel.
Szabó Ödön, a Bihar megyei tanács RMDSZ-es frakcióvezetője és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az egymás felé fordulást és egymás megsegítésének jelentőségét emelte ki. Az önzés, az önérdek nem visz előrébb, viszont a másik ember megsegítésének, a közös munkának és a közösségvállalásnak meg lesz az eredménye – fejtette ki egy tanulságos történettel is. Belényes liberális polgármestere, Adrian Domocoş román nyelvű köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a halálnak és a hősiességnek nincs sem vallása, sem etnikuma, ezért a temetőben fekvő magyar honvédekre a belényesi románság is úgy tekint mint mártírokra. A templomi együttlét a helyi iskola magyar tagozatos diákjainak rövid, alkalomhoz illő műsorával ért véget.
A temetőben álló emlékmű köré összegyűlteknek Miklós János képzőművész, megyei önkormányzati képviselő mondta el az ott nyugvó honvédekről mindazt, amit az évek során sikerült megtudakolni róluk. Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter beszédében azt emelte ki, hogy a véres huszadik század után most a mi feladatunk, hogy megnyerjük a békét, amelyben magától értetődik, hogy mindenki a saját anyanyelvén álmodik, és megértjük, hogy ez másoknak is ugyanolyan fontos. Románia ma Magyarország szövetségese, elindultunk egymás felé és együtt keressük a béke útját – mondta a miniszter. Cseke Attila RMDSZ-es szenátor gondolatait követően Hende Csaba és Adrian Domocoş leplezte le az emlékművet, majd koszorúsással zárult a megemlékezés.