Kenuval meglovagolt „vadvizek”

Egy éve Biharban is űzik a vadvizi evezést, s nem is eredménytelenül, hiszen Európa második leglátogatottabb megmérettetésén versenyezhettek Maros megyében, s szereztek azon már több érmet is. Az idei, nemzetközi Maros Maratont a Maros folyó Meştera és Răstoliţa helységek közötti szakaszán bonyolították le, s a hazai sportolók mellett Magyarországról, Bulgáriából, Csehországból és Franciaországból érkeztek kajakosok.

Majd harminc év távlatából elevenednek fel a gyermekkori évek, amikor csodálatos napokat töltöttünk el baráti társasággal a Királyhágó melletti hegyekben. A Sebes-Körös menti – akkor még – vadregényes tájakon sátorozva számtalan román-magyar-cseh-szlovák barátság köttetett. A nyolvanas évek elején egy csehszlovák társaság tartott éppen a Fekete-tengerhez, s kisebb kitérőt tett a csarnóházi (Bulz) pusztán, ahol már ekkor számtalan család töltötte szabadságát kisebb-nagyobb sátrakban. A letáborozó cseheket lenyűgözte a táj szépsége, de leginkább a Sebes-Körös szélessége, mélysége és igen nagy sodrása. Érdeklődtek is, hogy csónakokkal mettől meddig hajózható a folyó, mert szívesen visszatérnének. Mint megtudták, a Körös Csucsától Révig, vagyis hatvan kilométeren át gondtalanul hajózható, de az út csak profiknak ajánlott, mivel sok a gyors, kanyarokkal, s benyúló fákkal nehezített szakasz.

Éveken át Biharban

Augusztus vége lehetett, amikor három, kajakkal megrakott utánfutóval ellátott busz fordult be a kempingbe. Egy óra sem telt el, s a fürge kezek el is készítették a tábort, amelynek közepén a turisták vezetőjének sátra állt. Előbb üresen, majd finom sörökkel dugig megpakolva. Kora reggel kíváncsian vártuk a vadvízi evezősök vízre szállását, ám csak hűlt helyüket találtuk. Mint kiderült, a csehek pirkadatkor tábort bontottak, s felutaztak Csucsáig, ott engedték a vízre kenuikat. Dél körül értek a kempinghez, s hangos Ahoi! kiáltásokkal suhantak egészen Révig, ahol a busz már várt rájuk. Évente több csoport érkezett, s tette meg az utat Csucsa és Rév között, irigykedve figyeltem, ahogy kecsesen eveznek a habok között a hatéves gyerekek, a már nyolcvanadik életévüket is betöltő idősebbek, és az asszonyok. Egy traktorbelső segítségével később mi is lesiklottunk néha a Barátka felé vezető elágazásnál található hídig, s bizony el kell ismerni, a cseheknek igazuk volt: csodálatos érzés…

Európai mércével

Hosszú ideig csak a televízióban találkozhattam e sportággal, ami már nem tűnt annyira látványosnak, hiszen kialakított pályán, s nem a vadregényes tájakon zajlanak a versenyek. Immár egy éve Biharban is űzik a sportágat, s nem is eredménytelenül, hiszen Európa második leglátogatottabb megmérettetésén versenyezhettek Maros megyében, s szereztek azon már több érmet is. Az idei, nemzetközi Maros Maratont a Maros folyó Meştera és Răstoliţa helységek közötti szakaszán bonyolították le, s a hazai sportolók mellett Magyarországról, Bulgáriából, Csehországból és Franciaországból érkeztek kajakosok. Mint Pintér Istvántól, a váradi csapat vezetőjétől megtudtuk, a verseny két szakaszból áll: a sportolók előbb egy félmaratoni (24 km) vadvízi lesikláson vesznek részt, majd a szlalompályát kell a lehető legrövidebb időn belül teljesíteni.

Biharban is?

Aki már próbálta a csónakon belülről, az tudja: rendkívül veszélyes sportról van szó, amely során az erő és az összpontosítás nem lankadhat, különben felborul a kajak vagy a kenu, s akkor rövid idő alatt temérdek vízet lehet nyelni. „A Maros nem csak gyors volt, de zuhogott az eső, s olykor 60-80 km erősségű szél is fújt, ami nagyban nehezítette a dolgunkat” – mesélt az áprilisi Maros megyei eseményről Pintér István, aki büszke a bihari csapt teljesítményére, hiszen akárcsak tavaly, az idei megmérettetésen is taroltak a fiúk: 2-2 arany- és ezüstérmet szereztek, továbbá négy harmadik helyezést is elértek, megnyerve a csapatversenyt.
Elhangzott, hogy – a már említett Csarnóháza-Rév szakaszon – Biharban is terveznek egy hasonló versenyt, melynek egyes szakaszaira amatőröket is beengednének, hogy megismekedjenek e szép sportág rejtélyeivel és veszélyeivel.