Együtt a magyar kultúra napján

Tizenkettedik éve szervezi együtt a határ két oldalán, váltott helyszíneken a magyar kultúra napjának megünneplését Berettyóújfalu és Nagyvárad önkormányzata, meg az itteni civil szervezetek. Az idén is tartják magukat a hagyományokhoz. A programot Biró Rozália, nagyváradi alpolgármester és Muraközi István berettyóújfalui polgármester ismertette közösen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Már csütörtökön, január 19-én elkezdődik az idei, immár ötnaposra bővül rendezvénysorozat, amelynek keretében a váradi, Bihar megyei közönség többek között berettyóújfalui művészek alkotásaival ismerkedhetnek meg, az itteni alkotók pedig a határ túloldalán mutatkozhatnak be. A sort a hagyományos művelődési vetélkedő nyitja Újfaluban: az V.–VIII. osztályosokból álló ötfős csapatok Bihar mondavilágának ismeretéről adnak majd számot. Az Arany János Gimnáziumban elfeledett bihari alkotókról tart rendhagyó irodalomórát Bakó Endre irodalomtörténész. Délután, helyi idő szerint 3-kor dr. Felisz János és Péter I. Zoltán köteteit mutatják be a Sinka István Városi Könyvtárban, 16.30-kor pedig a Himnusz kultuszával kapcsolatos időszakos kiállítást nyitják meg a Bihari Múzeumban.
Ferenczy Béla festőművész, grafikus munkáiból pénteken 16.30-kor nyílik tárlat a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. Aznap 18 órakor tartják meg Berettyóújfaluban a gálaestet a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.
Másnap, szombaton, január 21-én már Várad az események fő helyszíne. Kárpáti Gusztáv festményeiből nyílik kiállítás itteni idő szerint 17 órakor a Fő utcai galériában. A kulturális civil szervezetek – a határ mindkét oldaláról – az Ady Endre Középiskola dísztermében a magyar kultúra sorsáról tanácskoznak 18 órától.
Vasárnap, január 22-én 19 órától, Kölcsey Himnuszának „születésnapján” a nagyváradi Szigligeti Színházban tartják meg a gálaestet, amelyen átadják a kultúra-napi díjakat is. A díszelőadás egy úttörő próbálkozás: öt váradi középiskola nyolc diákcsoportja adja elő a Csongor és Tünde című Vörösmarty-darabot.
Hétfőn már újra Berettyóújfalu a zárórendezvények helyszíne. Örkény-felolvasónapot tartanak a városi könyvtárban, a múzeumban bemutatják a tudományos Bihar-kutatás honlapját, a református gyülekezeti teremben pedig 17 órától Meleg Vilmos nagyváradi színművész előadóestje kezdődik Ady Endre istenes verseiből. A rendezvénysorozat fővédnöke Kelemen Hunor művelődési miniszter és Halász János, a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztériumának parlamenti államtitkára.