Székelyhídi magtárhistória

A székelyhídi kastélyhoz tartozó, a központban lévő klasszicista stílusú uradalmi magtár jövendője kétséges. A városvezetés még a kilencvenes években eladta a magtárépületet, az adásvételi szerződésbe belefoglalták a vásárló azon kötelezettségét, hogy az épület küllemét eredeti állapotba hozza. Időközben újabb tulajdonosváltás történt, de ekkor már szó sem esett a vásárlóra vonatkozó kötelezettségről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a székelyhídi Stubenberg kastély megmenekült a lassú enyészettől. Az évtizedeken át iskolaként funkcionált ingatlanból néhány éve kiköltözött a tanintézet, de a felszabadult kastéllyal sokáig nem tudott mit kezdeni a városvezetés. Az egyre kritikusabb állagú építményt végül is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vette bérbe gyermekotthon létesítése céljából, vállalva a teljes felújítást is.
A kastélyhoz tartozó, a városközpontban lévő klasszicista stílusú uradalmi magtár jövendője már nem ennyire egyértelmű. A városvezetés még a kilencvenes években eladta a magtárépületet, az adásvételi szerződésbe belefoglalták a vásárló azon kötelezettségét, hogy az épület küllemét eredeti állapotba hozza. Időközben újabb tulajdonosváltás történt, de ekkor már szó sem esett a vásárlóra vonatkozó kötelezettségről. Így az új tulajdonos nemhogy feljavította volna az egykoron impozáns épületet, hanem a tetőzetet lebontotta, mára már háborús időket idézve meredeznek a csupasz, meggyalázott falak. A bekerítetlenül, szabadon roskadozó falak az átutazók előtt aligha emelik a kisváros imázsát, helyette egyre inkább jellegzetes szégyenfoltjává válik Székelyhídnak.
Béres Csaba polgármester úgy véli, hogy az első jogi hiba akkor történt, amikor a viszonteladó a szerződésbe nem foglalta bele az épület felújítására vonatkozó passzust. A magtár egyébként eladó, csak éppen irreális összeget kér érte a jelenlegi tulajdonos, akitől távol áll a felújítás gondolata.
A polgármester megígérte, hogy pontot tesznek a magtárügyre, most keresik azokat a jogi kereteket, amellyel sikerülhet kimozdítaniuk a holtpontról a magtárhistóriát.