mezőgazdaság

Mert pályázni érdemes

A 2007–2013-as EU-s költségvetési ciklus alatt vált ismertté, sőt elismertté a székelyhídi Becebe Kft. A pályázatíró céget 2004-ben jegyezték be három alapító taggal. Három év után ketten kiszálltak a közös vállalkozásból, azóta CSERVID LEVENTE az egyedüli tulajdonos, irányító, s mellette főállású tanár a helyi Petőfi Sándor Líceumban.

Biharvajda hétköznapjai – Méltóságát nevében is hordja

Ha valaki autóval utazik a Nagyvárad–Szatmárnémeti országúton, amint átkel a Berettyó hídján, már látja a falu egyik magas pontján épült református templomot. Biharvajda nevét a krónikák 1285-ben említik először, de temploma valószínűleg már a XII. században állt, bizonyíthatóan a tatárjárás előtt épült, ezért feltételezhető, hogy Vajda már akkor lakott település volt.

Engedélyköteles a földeladás

Megváltoztatták a külterületek eladásának szabályait, tájékoztatott a Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság közleménye. Márciusban jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2014/7. számú törvény, melynek előírásai szerint a mezőgazdasági, a honvédelmi és a kulturális minisztérium jóváhagyása és a polgármesteri hivatalok közreműködése kell a földeladáshoz.

Felállhat az agrárkamara

Március 16-án tartották meg az agrárkamarai választásokat megyénkben. A részvétel meglehetősen alacsony, 19,87 százalékos volt, a 40 799 szavazásra jogosult közül 8103-an járultak az urnákhoz.

Megnehezítették a földeladást

Olyan törvényt fogadott el a parlament, amely a nemzetbiztonsági szervek jóváhagyásához köti a földterületek tulajdonosváltását az országhatártól 30 kilométeres mélységig. CSEKE ATTILA RMDSZ-es képviselő ismertette az aggályos előírásokat.

Támogatások állattartóknak

Október 28-áig kérvényezhették a szarvasmarha-tenyésztők a húsmarhák és tejelő tehenek után járó támogatást, tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei fiókja.