mezőgazdász

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Katedra és köszméteföld

Manapság egyre többen mellékfoglalkozást is felvállalnak a napi nyolc óra munka mellé. Ki némi pluszjövedelem reményében próbálkozik, ki hobbiként keres tartalmas elfoglaltságot önmaga és családja számára. Érolasziban KARANCSI BÉLA a katedrától felállva zöldellő ligetben teszi hasznossá magát.

Ember tervez, időjárás végez

A mezőgazdasági munka egyértelműen az egyik legnehezebb, ezért nem tartozik a legvonzóbb foglalkozások közé. Ráadásul valószínűleg listavezető az időjárásfüggő szakmák között. Szakmai hozzáértést, rengeteg munkát és nagyon sok türelmet igényel. A monospetri illetőségű TÓTH JÁNOS rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, és vállalta a gazdálkodást minden nehézsége ellenére.

Apró lépésekkel, sok munkával…

SÁGHI SÁNDOR érszőlősi agrármérnökkel, mezőgazdasági vállalkozóval arról beszélgettünk, hogyan tud manapság egyről a kettőre jutni valaki, aki agrártermelésre alapít céget.

Ahonnan gyümölcs kerül az asztalra

Székelyhidat elhagyva, még mielőtt beérnénk Érolasziba, a macskaköves út melletti domboldalon található KÉCZ ATTILA birtoka. Sok munkával, kitartással irigylésre méltó gyümölcsöst telepített szülőfaluja peremén az olaszi gazda.

A farm, ahol élnek

A hetes eső után enyhe nappalok váltották egymást. Lágy szellő suhant végig a barázdákon, majd a magasban apró felhőkkel incselkedett. Örültek neki a gazdák, a rövidre nyesett nappalok ellenére lassan száradt a latyak, ismét a földekre merészkedtek a gépekkel szántani-vetni, kukoricát törni. IFJ. GÁSPÁR GYULÁT szalacsi farmján kerestük fel.

Kézzelfogható célt mutattak az Érmellék gazdálkodóinak

A Székelyhídon ötödízben megrendezett, több napos karácsonyi vásár alkalmából szombaton tartották meg az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot. A rendezvényt kiállítás és termékvásár mellett hasznos ágazati fórummal egészítettek ki.

Érsemjénben terem a kalocsai paprika

A kellemesen enyhe tavaszi idő kicsalogatta a gazdákat a kiskertekbe. Itt az ideje a gyümölcsfák lemosó permetezésének, még mielőtt szaporodásnak indulnának a kérgen, az ágak között télen megtelepedett élősködők. Az érsemjéni Bányai család is munkához látott.

Gazdaképzés elérhető áron

A sokéves bizonytalanság, bátortalanság mintha lefejtődni látszana a mezőgazdaságban forgolódók mentalitásáról. Egyre népszerűbbek a számukra kiírt európai uniós pályázatok, ezek elérésének pedig egyik sarkalatos feltétele a megfelelő képzettség. Mezőgazdákat, állattenyésztőket képző tanfolyamok jelenleg is vannak a megyében, ezekről kérdeztük IOAN ANTAL mérnököt, a Bihar Megyei Agrárkamara Érmelléki Kirendeltségének vezetőjét.

Fényes Elek szülőfaluja, Csokaly

Csokaly nevét oklevelek 1338-ban említették először, Chokolként. A Gutkeled nemzetség birtoka volt, 1373-ban a Zólyomi családé, később a makófalvi Makó famíliáé. 1563 után Varkocs Tamás eszközöl ki a falunak adománylevelet.

Oldalak