egészségügy

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kibővült a papfalvai egészségügyi központ

Május 6-tól új fejezet nyílt a papfalvai Szociális-egészségügyi Központ életében. Ekkor adták át ugyanis az új épületszárnyat 15 kétágyas szobával és a szükséges közösségi, illetve mellékhelyiségekkel.

A reform válsága

„Quius regio, eus religio” – Néhány hónappal ezelőtt Cseke Attila volt egészségügyi tárcavezető mondta, hogy a török egészségügy példamutató modernizálása és fejlődése többek között annak is köszönhető, hogy ott, Törökországban a reformot felvállaló miniszter több mint tíz évig ült a bársonyszékben, és volt ideje arra, hogy a kigondolt átalakításokat lépésről lépésre végrehajtsa. Az eredmény egy nyugati mércével is értékelve modern, világszintű, hatékony rendszer, ahol a szakemberek jövedelme megfelel a felelősen végzett munka értékének.

Bem tábornok kamaszkapitánya (2.) – Csatáry Grósz Lajos főorvos, egészségpolitikus

A közegészségügynek nem volt olyan területe, amellyel kapcsolatban már Nagyváradon, de főleg Budapestre kerülése után ne lettek volna intézményalapítási, korszerűsítési javaslatai. Méltó módon képviselte a magyar orvostársadalmat nemzetközi kongresszusokon, s nem utolsó sorban a fővárosi társadalmi élet egyik legszínesebb személyisége volt.

Pénzbe kerül az egészségügy

Zavaros idők mutatkoznak a civilizált világ egészségügyi ellátásába. Már 30-40 éve megmutatkozott, hogy az egészségügyi szolgáltatások egyre bővülnek (exponenciálisan nőnek a lehetőségek), míg a ráfordítható költségek alig változnak világszerte.

Bem tábornok kamaszkapitánya (1.) – Csatáry Grósz Lajos főorvos, egészségpolitikus

Akár egy Jókai-regény hőse is lehetett volna. A forradalom kitörése miatt félbeszakította bécsi tanulmányait, végigverekedte a szabadságharcot, törökországi emigráció, majd börtön után szerzett diplomát. Hazatérve előbb Várad, majd az ország egyik legtevékenyebb közegészségügyi szervezőjeként, a mentőszolgálat egyik alapítójaként szerzett elévülhetetlen érdemeket.

Kórházak kaptak a költségvetésből

Államtitkár majd miniszterek után ismét államtitkári szinten képviselteti magát Bihar megye az egészségügyi minisztériumban. FLORIAN BODOG nagyváradi plasztikai sebészt, az egyetem orvosi karának dékánját májusban nevezték ki.

Az idős ember jövője

A statisztikai tanulmányok szerint 2050-ben a Földön 2 milliárd idős ember (60 év fölötti) fog élni. A jól tervezett szociális hálóval rendelkező országok már évtizedek óta figyelembe veszik azokat a szükségleteket, amelyek ebből az átalakulásból keletkeznek.

Orvosok, határok nélkül

Bihar megye székhelyén kétnapos konferencia tartottak A nagyváradi egészségügyi ellátás múltja és jelene elnevezéssel. A találkozó nemzetközi jellegét innen elszármazott, valamikor a megyében tevékenykedett, jelenleg külföldön praktizáló orvosok részvétele biztosította.

Oldalak