Földes Béla

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Magyar egészségügyiek világtalálkozója Pécsett

A Magyarok Világszövetségének 1990 utáni újraszervezése jó feltételeket teremtett a Kárpát-medence érdeklődő magyar szakembereinek, hogy kapcsolatba lépjenek egymással. 1993-ban Andrásofszky Barna, Szilágynagyfalu szülötte, Magyarországon élő neves tüdőgyógyász kezdeményezte és szervezte meg a világszövetségen belül a Magyar Egészségügyi Társaságot (MET).

Az e-cigaretta dilemmája

Több évtizedes harc után a klasszikus értelemben vett dohányzás a világ fejlett országaiban kezd kimenni a divatból. Tudományos tény, hogy az utóbbi évtizedekben a skandináv országokban és az Amerikai Egyesült Államokban többet javított a népegészségügyi mutatókon a tüdő-, a szív- és az agy-érbetegségek kategóriájában a dohányzás visszaszorítása, mint akármelyik gyógyszeres kezelés, amely a modern világban elérhető.

A dohányzás dilemmája

Körülbelül húsz évvel ezelőtt egy Marosvásárhelyről elszármazott, Svédországban dolgozó kutató vegyész Budapesten a Bioetikai Társaság konferenciáján számolt be arról, hogy a munkacsoportja bebizonyította: a neves cigarettagyártó cégek olyan anyagokat kevernek a dohány közé, amelyek fokozzák a függőség kialakulásának a veszélyét. Ebből neki baja is származott, megfenyegették, megtámadták, és emiatt már hónapok óta nem tartózkodott Svédországban, családjával együtt gyakran váltogatta lakhelyét.

Oltassunk vagy ne?

Közismert, hogy az emberiség legnagyobb felfedezései között tartják számon a fertőző és járványos betegségek megelőzését és kezelését lehetővé tévő védőoltásokat. A kockázatokkal is tisztában kell lennünk.

A szinesztézia

Az emberi agy működéséről még alig tudunk valamit. A gondolkodás és még inkább az alkotó gondolkodás titokzatos folyamatairól csak az utóbbi egy-két évtizedben nyertek tudományos adatokat az agykutatók. Az eddig megismert tények már-már alkalmazhatók a tehetségkutatás és a képességfejlesztés terén.

Mit eszünk a jövőben?

Az élelmiszerhiány meghatározza a jelenkor világpolitikáját. Főleg Ázsia és Afrika lakosainak szaporodása – az élelmezésügyi szakemberek szerint – rövidesen érezhető és akár kritikus méreteket öltő víz- és élelmiszerhiányhoz vezethet.

A reform válsága

„Quius regio, eus religio” – Néhány hónappal ezelőtt Cseke Attila volt egészségügyi tárcavezető mondta, hogy a török egészségügy példamutató modernizálása és fejlődése többek között annak is köszönhető, hogy ott, Törökországban a reformot felvállaló miniszter több mint tíz évig ült a bársonyszékben, és volt ideje arra, hogy a kigondolt átalakításokat lépésről lépésre végrehajtsa. Az eredmény egy nyugati mércével is értékelve modern, világszintű, hatékony rendszer, ahol a szakemberek jövedelme megfelel a felelősen végzett munka értékének.

Mi változhat az egészségügyben?

Több mint másfél évtizede, 1995-ben kezdődött el a román egészségügy biztosítás rendszerű, kapitalista szemléletű megreformálása. Azóta immár a harmadik alaptörvény kerül bevezetésre, de a mai napig nem sikerült tisztázni a már megfogalmazott alapelvek érvényesítésének valós lehetőségeit.

Pénzbe kerül az egészségügy

Zavaros idők mutatkoznak a civilizált világ egészségügyi ellátásába. Már 30-40 éve megmutatkozott, hogy az egészségügyi szolgáltatások egyre bővülnek (exponenciálisan nőnek a lehetőségek), míg a ráfordítható költségek alig változnak világszerte.

Az idős ember jövője

A statisztikai tanulmányok szerint 2050-ben a Földön 2 milliárd idős ember (60 év fölötti) fog élni. A jól tervezett szociális hálóval rendelkező országok már évtizedek óta figyelembe veszik azokat a szükségleteket, amelyek ebből az átalakulásból keletkeznek.

Oldalak