helytörténet

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Könyvtáros a kastélyban

A bihardiószegi Zichy-kastély részleges felújítása az olvasóknak is örömöt szerzett, hisz két teremben könyvtárat alakítottak ki. DURKÓ IRÉN a jelenlegi vezetője az összevont községi és iskolai könyvtárnak.

Hol tollal, hol ecsettel „szól”

DEZSŐ ILONA ANNA a Batsányi-Cserhát Művész Kör választott országos titkára, tagja a Budapest-belvárosi Művészeti Egyesületnek, részese a Magyar Mecénás Programnak, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, a Barátok Verslista irodalmi társaságnak. A Történelmi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend Dámája. Ír, fest, és kiadványokat szerkeszt. Nagyrábéi otthonában mesélt az eddig megtett útról.

Micskén sem engedtek a negyvennyolcból

Lehet, hogy Micskén késett néhány napot az 1848–49-es forradalomról való ünnepi megemlékezés, de Gavallér Lajos helyi református lelkipásztor naprakészen szállította a penzumot: újabb helytörténeti kötetet adott az olvasók kezébe.

Bemutatták a Művelődés Érmellék-mellékletét

Annak ellenére, hogy az írott sajtó egyre nehezebben tud talpon maradni, az 1948-ban alapított Művelődés havilap mindeddig sikeresen átvészelte a kor kihívásait. Újabban régiós mellékletek kiadásával szolgálják az értékmentés nemes feladatát, népszerűsítve is egyúttal a lapot.

Múltunk tovább él a jelenben

CSÉCSI LAJOS illusztris könyve épp azt tárja elénk, amit magam is szeretek biharországi útjaim során: a mindennapi építészet szépségeit.

A múltmentő lelkész ezúttal társszerző

A micskeiek nemcsak lelkipásztorukra leltek GAVALLÉR LAJOS személyében, hanem a település „regösét” is megtalálták benne, aki a régmúltat kutatja precíz, szakszerű és hozzáértő alapossággal.

Fókuszban Esztár XX. századi története

A berettyóújfalui Bihari Múzeum új sorozatot indított februárban Tudástár – szabadegyetem mindenkinek címmel. Elsőnek CSARKÓ IMRE Szemelvények Esztár XX. századi történetéből című könyvét mutatták be. A fiatal történész-kutató munkájának apropóját az adta, hogy Esztár tavaly ünnepelte első írásos említésének 800. évfordulóját.

Százhúsz éves a Kereskedelmi Csarnok

A Nagyvásár tér (ma December 1. park) 10. szám alatti Kereskedelmi Csarnok, az idősebb Rimanóczy Kálmán épített örökségének újabb impozáns épülete ebben az évben lett 120 éves.

Örömforrás és közösségi szolgálat

Az idén a neves nagyváradi helytörténész, közíró, Péter I. Zoltán kapta meg a bihari megyeszékhely múlt századeleji arculatának megteremtőiről elnevezett kitüntetést, a Rimanóczy-díjat. A díjátadó ünnepséget október 15-én, szerdán délután tartották meg az egykori Royal (mai nevén Aranyhordó) kávéházban.

Oldalak