kastély

Megújul a Rhédey-kastély Zsákán

MOCSNIK TAMÁS az alig egy éve működő Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvány igazgatója. Korábban egy kastélyszálló marketing- és értékesítési igazgatójaként szerzett tapasztalatokat. A turisztikai szakember régi álma válhat valóra a zsákai Rhédey-kastély működtetésével. A kezdetekről és a tervekről érdeklődtem a belülről megújult épületben.

Örökségünk eladó

Fáj, amikor látjuk, hogy megy tönkre valami, ami hozzánk tartozik, ami kultúránk, épített örökségünk része. De mi van akkor, ha nem is látjuk? Két, kérdéses jövőjű kastélyt kerestünk meg, hogy állagukat, meglétüket még dokumentáljuk az utókornak.

Bályok múlt és jövő között

A még másfélezer lakost sem számláló Bályok községben egyre gyakoribb a bábeli nyelvzavar, a tiszta magyar szó, akárcsak a századok lenyomatait őrző kastélykert, sokat veszített egykori fényéből. A még ott élő magyarság szemtanúja volt a diktátor vadásztivornyáinak, de a mai kor új urai is szívesen töltik idejüket ezen a tájon.

Vadászat a millennium korában

Riporteri forgolódásaim közben terelődött a figyelmem Bihar megye egyik jobb sorsot érdemlő műemlékére, a Zichyek hajdani magaslaki vadászkastélyára. A napjainkban Poiana Florilor helynéven emlegetett impozáns épület – mint megannyi nagyúri lak – sorsa igen hányatott volt.

Nagykágya – tudnak a maguk urai lenni

Nyüzsgött a falu vasárnap délelőtt, a porták elejét már elseperték, ünneplőbe öltözötten indultak az emberek a kaptatón felfelé a református templom irányába. Okosan döntöttek a nagykágyaiak, amikor magaslatra építették az imádkozás házát, hisz az Érmelléken annyi vesződséget okozó, falakat mállasztó salétrommal nem kell megküzdeniük.