anyanyelvi oktatás

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szótárral a diákok jobb szövegértéséért

Tavaly év végén jelent meg DANISS GYŐZŐ Mit jelent? című diákszótára a magyarországi Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel Cserháthalápy Ferenc, a kiadó külső munkatársa.

Legyen sikerélmény az ismeretek átadása

Csaknem tíz éve tanítja a nagyszalontai kisdiákokat VERES MÓNIKA. „Nincs annál csodálatosabb, mint megtanítani valakit arra, amit még nem tud” – fogalmazta meg hivatásának lényegét.

Szüntelenül gyarapítsuk szókincsünket!

Édes anyanyelvünkkel nem bánhatunk mostohán vagy tékozló fiú módján. Sok ezer éves örökségünket még a csillogó aranynál is figyelmesebben, gondosabban kell őriznünk! Kinek-kinek kötelessége ezt a kincset a maga fényében fölragyogtatni, megőrizni, sőt gazdagítani.

Fiatalodik Gálospetri

Távol esik a világ zajától, de nincs is annyira messze az érmelléki falu. Nagyváradtól 58 kilométerre, a legközelebbi várostól, Érmihályfalvától 9 kilométerre, a községközponttól, Értarcsától mintegy 3 kilométerre fekszik.

Az Eminescuba íratkoztak, az ortodoxokhoz járhatnak

Januárban határozta meg Nagyvárad helyi tanácsa az önkormányzat fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények rendszerét, és elfogadta az egyházi és magántanintézetek jegyzékét. Júliusi rendes ülésén ezen változtatott a tanács.

Szakmát is oktatnak magyarul

Az új tanügyi törvény értelmében a 2012/13-as tanévtől kétéves szakmunkásképző osztályok is indulhatnak a középiskolákban a IX. osztályt végzettek számára. Biharban tíz ilyen osztályt indítanak, három közülük magyar nyelvű – derült ki többek között KÉRY HAJNAL megyei főtanfelügyelő-helyettes évértékelő beszámolójából.

Magyarul tanuljon a gyerek

Minden magyar gyermek számít mottóval a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kampányt indított, amelyben arra biztatja elsősorban a szórványvidéken élő magyar és a vegyes családokat, hogy anyanyelven taníttassák gyermekeiket. A nagyváradi kampányindító sajtóértekezleten DERZSI ÁKOS és PETŐ CSILLA parlamenti képviselő, KÉRY HAJNAL megyei főtanfelügyelő-helyettes és SZABÓ JÓZSEF váradi önkormányzati képviselő beszélt a részletekről.

Pedagóguspalánták Arany városában

Tanulmányi látogatást tettek Nagyszalontán az elmúlt hét végén a Nagyváradi Egyetem óvónő- és tanítóképző karának első- és harmadéves hallgatói. A pedagógusjelöltek Pető Csilla parlamenti képviselő kíséretében érkeztek, a vendégeket a program helyi szervezője, Tóth Zsuzsanna pedagógus fogadta, aki a szakmai napon készséggel végigkalauzolta a városon a kis csapatot.

Fürkészős hétvége Nagyszalontán

A Diákokért Egyesület szervezésében immár második alkalommal rendezték meg a hajdúvárosban a Fürkész nevet viselő helyesírás- és nyelvhelyességi verseny körzeti fordulóját. A megmérettetésen az I.–IV. osztályos diákok bizonyíthatták tudásukat, feladatmegoldó és fogalmazókészségüket, meg hogy miként boldogulnak például a nyelvi feladványokkal.

Kézműves nap Mezőbikácson

A közelmúltban elõször szerveztek kézműves-foglalkozást a mezőbikácsi gyerekeknek. A településen nemrégiben létrehozott könyvtár alapítása adta az ötletet, ugyanis Bikácson és a környékbeli falvakban csak román nyelvű iskolák és óvodák működnek, így a gyerekek egyre kevesebb helyen beszélik anyanyelvüket.

Oldalak