csillagászkör

Debrecentől Mamaiáig vizsgálták az eget

Az elmúlt években Romániában is többször tartottak távcsöves bemutatókat a debreceni csillagászati szakkör előadói. Erről és még sok emlékről nosztalgiáztak nemrég, megalakulásuk 45. évfordulóján a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület vezetői.

A csillagászat napja Nagyszalontán

Minden év tavaszán és őszén, egy-egy előre meghatározott napot kineveznek a csillagászat nemzetközi napjának (Astronomy Day), amikor szerte a világban különböző programokkal próbálják népszerűsíteni az emberek körében ezt a tudományágat.

Bemutatkozik a szalontai Kulin György Csillagászkör

Nagyszalonta egyik neves szülötte Kulin György, aki csillagászként nemcsak önmagának, hanem szülővárosának is kiemelkedő hírnevet szerzett. Az iránta való tisztelet kifejezéseként a tudós nevét vette fel a magyar iskolában két éve megalakult szakkör. Ennek tevékenységéről KISS MÁRIA, a csillagászkör egyik vezetője, az Arany János Elméleti Líceum aligazgatója mesélt lapunknak.

Iskolai csillagászkör alakult Nagyszalontán

Kulin György csillagász Nagyszalontán született 1905. január 28-án, gyermekkorát érettségiig szülővárosában töltötte, majd tanulmányait Budapesten végezte, ahol a matematika–fizika szakon szerezett diplomát. Később fordult a csillagászat felé, és lett az amatőr csillagászat atyja, e tudományág népszerűsítésében úttörő szerepet vállalt. Nevéhez több felfedezés is fűződik, többek között az 1936-ban Szalonta névre keresztelt kisbolygóé.