csillagász

A betlehemi csillag

Jézus születésének hírnökeként tartjuk számon az úgynevezett betlehemi csillagot. De mi is lehetett ez az égi jel, és mikor tündökölt a kétezer évvel ezelőtti égbolton?

New Orleanstól Diószegig

Május végén a bihardiószegi Bakator Bor- és Gasztrofesztiválon hallhattuk és láthattuk többek között a Debreceni Dixieland Jazz Bandet is. A zenekar egyik lelkes és sokoldalú tagja GYARMATHY ISTVÁN, aki természetvédő, ökológus, tanár, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa, sőt csillagászatkedvelő is egyben.

Debrecentől Mamaiáig vizsgálták az eget

Az elmúlt években Romániában is többször tartottak távcsöves bemutatókat a debreceni csillagászati szakkör előadói. Erről és még sok emlékről nosztalgiáztak nemrég, megalakulásuk 45. évfordulóján a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület vezetői.

Az égbolt figyelője

Nagyszalonta hozzáértő, szorgalmas szakembereinek a sorában kiemelkedő helyet foglal el KÓSA-KISS ATTILA. A meteorológus-csillagász immár sok éve kémleli az égboltot, és megfigyeléseiről pontos nyilvántartást vezet. Egyebek mellett az éghajlat változásairól is beszélgettünk vele.

Kisbolygók, üstökösök felfedezője

Kulin György csillagász 1905-ben született Nagyszalontán, abban a városban, amelyik oly sok jeles férfiút adott a magyar irodalomnak és tudománynak. Kulin Vilmos és Tóth Julianna negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot, középiskolai tanulmányait szülővárosa főgimnáziumában végezte, 1922-ben érettségizett, Budapestre ment tanulni közgazdásznak.