fazekas

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Partium végvára, Rév

Rövid nagyváradi városnézés után a magyarországi turisták többnyire megállás nélkül száguldanak a Király-hágóig. Alig van tudomásuk arról, hogy a hágón erről, jobbra kanyarodva a Sebes-Körös Révi-szorosa, barlangvilága – igaz, némi gyalogtúra árán – mennyi szépséggel várja őket, arról meg végképp tájékozatlanok, hogy Partium végvára, Rév magyar zárványközössége mennyi értéket teremtett.

Az injekciós tűt felváltotta a fazekaskoronggal

Nem messze a Székelyhídon áthaladó zajos főúttól, enyhe magaslaton áll TÓTH TIBOR háza. Messze ellátni a kapu elől, szinte az országhatárig. Az udvaron vén faóriás ágai között csivitelő madarak hintik a vidék békességét.

Az elvarázsolt agyag

Kerámiákból nyílt kiállítás június 3-án, kedden délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában a Pro Familiae Alapítvány fazekas köre tagjainak alkotásaiból. Június 11-ig lehet megtekinteni a tárlatot.

Edényt gyúrnak Albison

Ritka látványosság fogad az albisi Sárkány családban, formás vázák, haspók edények sorjáznak a polcokon. Csabának nem kell messzire menni a munkahelyére, nem zötykölődik villamoson, türelmetlen autósok nem tülkölnek rá minduntalan, hogy már jól felcukkolva kezdje a napot. Kitárja lakása ablakait, mélyet szippant a virágillatú tavaszban, amihez lombok alól kapja a trillát. Nyújtózkodni is marad ideje, nem kési le a vén „hatost”, hisz lakása alatti garázsszerű pincerészben alakította ki munkahelyét. Róla igazán el lehet mondani, hogy maga gyúrja a kenyerét, bár liszt helyett agyagból van a tészta.