festőművész

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Retrografika, avagy a véletlen játékai

BÁNYAI SZABADOS KATALIN nagyváradi festő, grafikus, a Tibor Ernő Galéria egyik alapítója, oszlopos tagja március 18-án töltötte be életének 75. esztendejét. A születésnapot egyéni retrospektív kiállítással ünnepelte meg a Kanonok sori pincegalériában.

A manézstól az ecsetig

Szeptemberben mutatták be KRATELY RÓBERT nagyszalontai festőművész legújabb alkotásait az Arany-palota nagygalériájában. A tárlatnyitó kapcsán egyebek mellett arról is beszélgettünk, hogy miként lesz egy artistacsalád sarja a képzőművészet szerelmese.

Lélekben gazdaggá teszi a képzőművészet

BÁNHÁZI GYÖNGYI ismert személyiség szűkebb hazájában, Margittán, de ismertté vált a megyében, a Partiumban, sőt Magyarországon is a művészetkedvelők körében. Festményei számtalan kiállítás anyagát gazdagították, sőt az utóbbi időben szélesítette művészeti palettáját, és fotókat is készít, illetve kiállít.

Bihari Sándor festőművész

(Rézbánya, 1855. május 19. – Budapest, 1906. március 28.) Egyik méltatója, Fónagy Béla szerint az ifjan nyomorgó művész a pálya csúcsára érve népszerűségben Munkácsy Mihállyal vetekedett. Nagyvárad városa tőle rendelte meg a „Zsigmond és Ulászló találkozása Szent László sírjánál” című, a városháza nagytermébe szánt festményt.

Lelkész palettával

GAVRUCZA TIBOR nyugalmazott székelyhídi református lelkipásztor, az Érmelléki Református Egyházmegye volt esperese kivívta környezetének elismerését. Kétszer is tagja volt a Bihar Megyei Tanácsnak. Gyermekkora óta vonzza a képzőművészet, a festészet. Jó néhány éve tagja a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) csapatának, s kollégái nemrég a TEG vezetőjévé választották.

Nem akar elszakadni a gyökereitől

Monospetri nemrég ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját.(Lapunkban beszámoltunk róla.) A jeles alkalomra hazavárták az elszármazottakat is, sokan tettek eleget a meghívásnak. DARVAY TÜNDE képzőművész a munkáit is elhozta az iskolában megnyitott kiállításra.

Mezey Lajos festőművész, fotográfus (1.)

A XIX. századi Nagyvárad polgárságának sokoldalú, színes egyénisége volt. Fordulatokban gazdag élete során főleg piktorként, fényképészként és tanárként tevékenykedett, de a közéletben, a kórusmozgalomban, a sajtó és a színház világában is eredményesen forgolódott.

Képzőművészetből megélni nem egyszerű feladat

PAPP GÁBOR ismert és elismert amatőr képzőművész, nemcsak szülővárosában, Margittán, hanem megyei szinten, sőt határon túl is voltak-vannak kiállításai, főként az anyaországban. Alapvetően szerény, nem kérkedik tehetségével, de művei beszélnek helyette.

A kitüntetett köszöntése

A múlt hét végén Magdó János kolozsvári magyar főkonzul magas állami kitüntetéseket adott át a Bethlen Kata Diakóniai Központban erdélyi művészeknek, tudósoknak, tanároknak.