Nagyvárad

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Fráter Györgytől a holnaposokig-másnaposokig

A BBC History folyóirat idei első, Nagyvárad-központú lapszámát mutatták be az Ady Endre Emlékmúzeumban január 21-én. Az eseményt a Várad kulturális folyóirat és a Szacsvay Akadémia szervezte A magyar kultúra ünnepe elnevezésű rendezvénysorozat részeként.

A villamosközlekedés kezdetei Nagyváradon

1906. március első napján az egész várost izgalomba hozó hír járta be Nagyváradot. Aznap este „vakító fehér lámpájával száguldott egymás után a Nagypiacon (a mai December 1. téren) végig két ragyogó fényes villamos vasúti kocsi, és messze elhallatszott a szokatlan csengetés, a villamos vasút hangos figyelmeztetése.”

Elfogadták Nagyvárad költségvetését

Rendkívüli ülésen, az RMDSZ-frakció ellenszavazatával fogadták el Nagyvárad 2013-as költségvetését az önkormányzati képviselőtestület tagjai. A vitát az váltotta ki, hogy megszüntették a civil szervezetek támogatását.

Kincses Képeskönyv Nagyváradon

Április 5-én, pénteken délután 6 órától mutatjuk be az Ady Endre Líceum dísztermében a Kincses Képeskönyv Nagyvárad című kötetet. Az est házigazdája Szűcs László, a Várad folyóirat és az Erdélyi Riport hetilap főszerkesztője, aki a könyv szerzőjével, Zágoni Bálinttal, illusztrátorával, Jánosi Andreával, illetve a szerkesztést segítő történész szakértőkkel, dr. Emődi Andrással, dr. Emődi Tamással, dr. Fleisz Jánossal, valamint dr. Nagy Mihály Zoltánnal beszélget. A bemutató helyszínén Jánosi Andrea eredeti illusztrációiból is láthat ízelítőt a közönség. Az igényes albumot 20% kedvezménnyel lehet megvásárolni, továbbá a sorozat többi kötetét is.

Kezdik az ivartalanítási akciót Nagyváradon

Májustól kezdik azoknak a nagyváradi kutyáknak az összeszámlálását, amelyeknek van gazdájuk, derül ki a városháza közleményéből. A váradi önkormányzat tavaly októberben szavazta meg azt a rendeletet, miszerint az ebeket nyilvántartásba kell venni, mikrocsipekkel ellátni, illetve kötelezően sterilizálni.

Váradon a 25 éves Csík Zenekar

Erdélyi turnéja első állomásaként Nagyváradon koncertezik a Kossuth-díjjal kitüntetett Csík Zenekar. A sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő együttes koncertjére a Szigligeti Színházban kerül sor április 15-én, hétfőn 19 órától.

Grafoterápia és -kontroll a Posticumban

Havonta egy alkalommal, a hónap második péntekén 16–18 óra között fogadják a nagyváradi Posticum Ifjúsági és Kulturális Központban az érdeklődőket a grafoterápiára,
grafokontrollra, amely a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól. A foglalkozás időtartama félóra.

Készülnek a lomtalanításra

Március közepén kezdődik és 29-éig tart a nagyváradi önkormányzat tava­szi takarítási és lomtalanítási akciója.

Erdélyi koncertkörúton a Quimby

Erdélyi koncertturnéra érkezik április elején a Quimby. Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Nagyváradon, Aradon és Kolozsváron lép színpadra április 3-9 között. Az eredetileg öt állomásosra tervezett turné helyszínei közé utólag került föl Arad, mert az együttes tagjai fontosnak tartják, hogy a szórványrégióban is zenéljenek rajongóiknak.

Elmozdulás a váradi telkekre kivetett sarc ügyében

A nagyváradi helyi tanács szavazógépezete elutasította ugyan egy munkabizottság megalakítását, de a helyi adószabályzat módosítását tárgyaló testületbe mégis meghívták a kezdeményezőket. Erről Pásztor Sándor és Huszár István RMDSZ-es tanácstagok értesítették a sajtót.

Oldalak