március 15.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Micskén sem engedtek a negyvennyolcból

Lehet, hogy Micskén késett néhány napot az 1848–49-es forradalomról való ünnepi megemlékezés, de Gavallér Lajos helyi református lelkipásztor naprakészen szállította a penzumot: újabb helytörténeti kötetet adott az olvasók kezébe.

Történelmi-irodalmi diákvetélkedő Margittán

A Horváth János Elméleti Líceumban majd egy évtizedes hagyománya van annak, hogy március 15-én történelmi-irodalmi vetélkedőt szerveznek Zúg március címmel. Idén is így történt. A IX–X. osztályosok hat, egyenként 3-4 fős csapatot alkottak, hogy összemérjék a szabadságharccal kapcsolatos tudásukat és versmondó tehetségüket.

Értarcsán csatát nyertek a forradalmárok

Bár Romániában még nem munkaszüneti nap március 15., mégis, aki csak tehette a helybéliek közül, ott volt az értarcsai ünnepségen. Annál is inkább, mivel az idén csataimitációval emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra.

Az élet fája Szentjobbon

Gyönyörű tavaszi napsütésben ünnepelte a márciusi ifjakat és az 1848-as forradalom kitörésének 168. évfordulóját a szentjobbi református templomkertben összegyűlt magyar közösség március 13-án.

Székelyhíd is ünnepelt

Két napon is emlékeztek Székelyhídon az 1848-as magyar forradalom kitörésére. Vasárnap, 13-án a református templomban istentisztelettel kezdődött az eseménysor, 15-én fáklyás menettel és koszorúzással zárul.

Margittai elemisták ünnepi műsora

A margittai Hotváth János Elméleti Líceum III. A osztályos diákjai és tanítójuk, Fügedy Anikó Erzsébet A székely harangok című ünnepi műsorral emlékeztek 1848. március 15-re.

Zúg március – Közös ünnep a Fekete-Körös völgyében

Immár hagyomány, hogy egy vagy több Fekete-Körös völgyi faluban kis-magyarországiak és helybeliek együtt ünnepelik március 15-ét, s mindig az előrenézés akaratával. Most is így lesz ez Tenkén, Belényesújlakon, Belényessonkolyoson és Körösjánosfalván.

Kétfelé ünnepelnek Nagyváradon

Politikai szimpátiától függően ezúttal is kétféle ünnepi rendezvény között választhatnak a nagyváradi magyarok március 15-én. Kevés viszont az átfedés, így aki akar, a délelőtti és a délutáni megemlékezésen is ott lehet. Szacsvay Imre szobrát mind a néppártiak, mind a történelmi egyházak és az RMDSZ közös rendezvényén megkoszorúzzák.

Szabadságharcunk emlékezete megyénkben

Nemzeti ünnepünk alkalmából szinte valamennyi megyénkbeli településen megemlékeztek az 1848. március 15-én történtekről. A téli időjárás ellenére minden tervezett programot megtartottak, a sűrű hóesés sem tarthatta vissza az emlékezni vágyókat.

Oldalak