műemlékvédelem

Jakabffy László kapta a Rimanóczy-díjat

A Rimanóczy-díj alapításáról ifj. Rimanóczy Kálmán halálának századik évfordulóján, 2012-ben döntött az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A kitüntetést Ráday Mihály, a közismert magyarországi városvédő vehette át elsőként. 2014-ben Péter I. Zoltán, 2015-ben Dukrét Géza volt a díjazott.

Megvenné a megye a Rimanóczy szállót

Eladó a Rimanóczy szálloda és gőzfürdő meg a Royal kávéház. A Bihar megyei önkormányzat él elővásárlási jogával, döntöttek egyhangúlag a március elején megtartott rendkívüli ülésükön a tanácstagok.

Szépül a Bémer tér

Nemrég újították fel a Bémer (ma Regele Ferdinand) tér keleti frontján levő egykori Stiedl-féle házat. A városvezetés azt tervezi, hogy néhány éven belül a tér teljes házállománya új köntöst kap majd.

Diószegen folytatódik a kastélyfelújítás

Az egykor a Zichy-család által birtokolt bihardiószegi kastély részleges felújítása már megtörtént. Novemberben írták alá azt az újabb megállapodást, melynek célja az ingatlan eredeti állapotába való helyreállítása.

Jó példa a diószegi Zichy-kastély felújítása

Bihardiószegen járt nemrég SZABÓ ÖDÖN, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselőjelölt. A helybéli vezetőkkel folytatott egyeztetés során kiemelt téma volt a műemlékvédelem, jelesül a diószegi Zichy-kastély felújítása.

Felavatják a felújított nagyváradi Szacsvay-szobrot

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére közadakozásból gyűlt össze a pénz a 48-as mártír jegyző, Szacsvay Imre nagyváradi szobrának restaurálására. A tavaly elkezdett munka végeztével március 11-én, pénteken 17.30 órakor avatják újra a műalkotást.

Vég-Várad teljes pompájában ragyogjon

Befejezéséhez közeledik Nagyvárad várának felújítása. Az építők decemberben adják át a munkájukat. Csak a belső várudvar helyreállítása marad el, addig, amíg a régészek teljes egészében fel nem tárják a királysírokat rejtő gótikus székesegyház és a korábbi, román stílusú templom maradványait.

Restaurálták Szacsvay Imre váradi szobrát

„Csak egy tollvonás volt bűne” Szacsvay Imrének, az Országgyűlés mártír jegyzőjének, ez a felirat szerepel váradi szobrának talapzatán is. A helyhatóság helyett az RMDSZ megyei szervezete közadakozásból kezdeményezte a műemlék rendbehozatalát.

Felújíthatják a Szacsvay-szobor talapzatát

November 15-étől a RMDSZ Bihar megyei szervezetének kezelésébe kerül Szacsvay Imre mártírt jegyző nagyváradi szobra azért, hogy elvégezhessék a műemlék felújítását. A döntést október végi ülésén hagyta jóvá a váradi helyi tanács.