Könyv az élesdi foci múltjáról

Baráti hangulatú találkozón mutatták be Élesden Karbunár György Az élesdi gyerekek című focikrónikáját. A bihari kisvárosban kilencven évvel ezelőtt alakult meg a futballcsapat.
Az élesdi városháza tanácstermébe a könyvbemutatóra érkezetteket Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke köszöntötte, aki hozzájárult a kötet megjelenéséhez is

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az élesdi városháza tanácstermébe a könyvbemutatóra érkezetteket Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke köszöntötte, aki hozzájárult a kötet megjelenéséhez is. Grim elmondta, Az élesdi gyerekek című könyv, amit immár mindenki a kezében tarthat, forgathat, Karbunár Györgynek ötéves munkája. Ami a sport szeretetét és a kitartást illeti, „Gyuri bácsi példa lehet mindnyájunk számára” – mondta az ügyvezető alelnök. A megjelenéshez nagy segítséget nyújtó Pro Sebes-Körös Völgye Egyesület elnökeként tudatta, azért vállalták fel a munkát, hogy megmutathassák, bebizonyíthassák, jó dolgok is történnek a vidékükön, ahol a magyarság szórványosodik ugyan, de lélekben erős. A focikrónika révén ismét rávilágíthattak a közösség mindennapi dicsőséges életére. Létai István, a társszervező élesdi Castrum Egyesület elnöke tudatta, a szerző írásait annak idején a helyi lapban, az Élesdi Hírvivőben is közölték. A most bemutatott könyv pedig nem csupán a fociról szól, hanem az élesdi társadalomról, magyarokról és románokról, magukról az élesdiekről szól, hiszen sokan név szerint szerepelnek benne.
A kötetet Kálmán Gabriella mutatta be. „Karbunár György krónikássá vált, amikor 2003-ban elkezdte az élesdi futball történetét megírni – emelte ki méltatásában. – Talán egy futballista naplójában sem szerepelnek olyan részletesen a történetek, mint Gyuri bácsi könyvében.” Kálmán Gabriella ugyanakkor hangsúlyozta, annak idején a a gulyás, a flekken és a sör volt a fizetsége a játékosoknak, akiket a sport iránti szeretet hajtott, akik a közönségnek játszottak – nem is kis eredménnyel. Az élesdieknek pedig a vasárnapi mérkőzések ünnepek voltak, szeretettel vonultak ki a családok a futballpályára. A méltató a „Szép volt, Gyuri!” felkiáltással zárta mondandóját. Szabó Ödön, a kötet megjelenését anyagilag támogató megyei tanács RMDSZ-frakciója nevében és a Szövetség Bihar megyei ügyvezető elnökeként szólt arról, hogy kívülről sok minden másképp látszik. A futballpályán kívülről másképp értékeljük a történéseket, amelyeknek a tisztán látásához járul hozzá a könyv. A közönség pedig tekinthető a csapat szülőjének, az élesdiek pedig ebben az értelemben igen jó szülőknek bizonyultak, mert a csapat szerette őket, nekik játszottak, nem is kis eredménnyel. Ha a kötetben szereplő neveket böngésszük, megfigyelhető, hogy a harmincas évektől kezdve sajnos egyre kevesebb magyarral találkozunk. Ezt a folyamatot fel kell dolgoznunk, és megfelelő stratégiával megoldást kell találnunk rá. Az ügyvezető elnök gratulált a szerzőnek és a csapatnak, amely segítette a kötet kiadását, majd Létai Zoltán élesdi alpolgármester mondott köszönetet.
Karbunár György a bemutató végén minden segítőjéhez szólva köszönte meg a sok segítséget, amit a krónika megírása folyamán kapott. A helybéliek fényképekkel, és személyes történetek elmesélésével járultak hozzá a műhöz. Külön köszöntötte a 93 esztendős Novák Lászlót, Élesd legidősebb férfiját, aki futballistaként szinte végigkövette a városi futballklub történetét és nagyban hozzájárult a könyv anyagához.
A találkozó végén a szerző ingyen adta át a jelenlévőknek könyvét, amit kérésre dedikált is. A találkozó szeretetvendégséggel zárult.