Projektekre osztott pénzt a megyei tanács

Ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a megye idei költségvetési tervét az önkormányzat döntéshozó testülete. A múlt keddi ülésen csak az államkasszából visszaosztott (általános forgalmi adóból és jövedelemadóból származó) pénzek továbbosztása keltett vitát, és bizonyos helyi adók és illetékek kiszámítása.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Megközelítőleg 226,3 millió lejből gazdálkodhat az idén Bihar megye önkormányzata. Ez csaknem 50 millió lejjel kevesebb, mint a helyhatóság tavalyi bevétele. Eredetileg 2011-ben sem számoltak annyival, mint amennyit végül elértek, ezért a többletet (mintegy 20,8 millió lejt) az idei – hiányosra tervezett – költségvetés kiegyensúlyozására, illetve már futó projektek vissza nem térítendő költségeire fordítják.
Megyei közfeladatok ellátására 70,68 millió lejt különített el a tanács, ide tartozik például a szociális és gyermekvédelmi rendszer fenntartása vagy az ismét a megyére bízott iskolai tej-kifli-alma program finanszírozása. Áfa-visszaosztásból útjavításra 13,7 millió lejt fordíthatnak, a helyi önkormányzatok költségvetésének kiegyensúlyozására pedig közel 13 millió lejt. A szociális-egészségügyi központok fenntartására nagyjából kétmillió, a fogyatékosok ellátására pedig 61 millió lej jut. A fenti összegek az államkasszából érkeznek célirányosan. A bérköltséget 73,5 millió lejben állapították meg.

Arányosan és célzottan
Az államkasszából (a megyében befizetett áfa és jövedelemadó meghatározott, a korábbinál kisebb hányadának visszaosztásából) származik az a pénz is, amit a megyei önkormányzat a helyhatóságok között oszthat szét saját hatáskörben. A tanácselnök által előterjesztett javaslat szerint a helyi önkormányzatok kizárólag a lakosság száma alapján részesülhettek volna egy fix összegben. Az összesen 27,25 millió lejből Nagyváradnak kétmillió, a nagyobb városoknak 800 ezer, a kisebbeknek félmillió lejt, a nagyobb községeknek 370, kisebbeknek pedig 250-170 ezer lejt irányoztak elő, aminek a felhasználásáról a helyi tanácsok dönthetnének. A tanácselnöki előterjesztéssel, illetve a demokrata–liberálisok kifogásaival szemben a nemzeti liberális–RMDSZ-es többség a gazdasági bizottság javaslatát figyelembe véve azt szavazta meg, hogy a helyhatóságok a projektjeik lebonyolításához szükségest pénzt kapják meg, tehát az összegeket meghatározott célra költhetik csak el. Szabó Ödön megyei tanácsos számítása szerint így a pénz 30 százaléka jutott magyar vezetésű önkormányzatoknak. A D–LP frakció 10 tagja nemet mondott erre a javaslatra, de az 25 igen vokssal mégis átment.

Kitől béreljünk színháztermet?
Kulturális intézmények fenntartására majdnem 24,8 milliót szán az idén a megyei tanács. Ebből a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár 275 milliót, a Körösvidéki Múzeum 4,37 milliót, a filharmónia közel négymilliót, a Szigligeti Színház 4,63 milliót, a Mária Királyné Színház pedig 5,2 millió lejt kap. Az idénre érvényes helyi adókról és illetékekről szóló határozat vitájában ismét a demokraták ellenkeztek. Korábban a választási kampányra hivatkozva kifogásolták, hogy a párttársaik által vezetett önkormányzatok kimaradtak az „osztogatásból”, most viszont amiatt értetlenkedtek, hogy miért állapított meg különböző bérleti díjat ugyanarra a színházteremre a Mária Királyné Színház és a Szigligeti Színház. Ionel Avrigeanut nem győzte meg a magyarázat, mely szerint a két különálló intézmény menedzserei más és más gazdasági koncepciót alkalmaznak. A végül egyhangúlag elfogadott tervezet szerint olcsóbb lesz a magyar színháztól kibérelni a termeket.
Egyházak támogatására (a világi személyzet fizetésére) 8 millió lejt különítettek el. A Bihar FC labdarúgóklub fenntartásához 1,65 millió lejjel fog hozzájárulni az idén a megyei önkormányzat. A helyhatóság által korábban felvett kölcsönök törlesztendő kamata az idén megközelíti a hatmillió lejt.

Máté Zsófia