Versennyel emlékeztek Margittán március idusára

Nemzeti ünnepünk alkalmából a margittai magyar diákok az idén is irodalmi-történelmi vetélkedővel emlékeztek az 1848-as forradalomra és szabadságharcra.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Zúg március elnevezésű vetélkedőt hatodik alkalommal rendezték meg, először saját erőből, majd a Horváth János Társaság anyagi támogatásával, most pedig saját civil szervezetük, a Magyar Oskolások Társasága (MOST) finanszírozta. A helybeli IX. és X. osztályosokon kívül Székelyhídról és a magyarországi Derecskéről is érkeztek csapatok. Egy-egy csapat három tagból állt, a nézők zsúfolásig megtöltötték a magyar iskola étkezőjét, amely helyet adott a versenynek. A termet Bódis Beáta és Bődi Boglárka tanítók negyedikesei díszítették fel alkalomhoz illően. A szervezők az irodalom és a történelem katedra tanárai voltak. Farkas Cecília magyartanár köszöntötte a részvevőket, majd Szűcs Lenke tanárnő kórusa adta meg az ünnepi alaphangulatot. Král Zsuzsa történelemtanár rövid történelmi áttekintője után kezdetét vette a vetélkedő. A csapatok nagyon felkészültek voltak, ezt az eredmények közötti alig egy pontnyi különbség is igazolta. A legjobb eredményt a székelyhídiak érték el megelőzve a derecskeieket és a margittai Refarmerek csapatát. Oklevelet és könyvvásárlási utalványt kaptak. Különdíjak is gazdára találtak.
Az V.–VIII. osztályosok a református templomban ünnepeltek, ahol elsőként a házigazda, Kovács Gyula tiszteletes köszöntötte őket. Bordás Mária tanárnő diákjai egy alkalmi műsort adtak elő. Történelmi visszatekintőt Borbola Melinda tanárnő tartott. Az iskola kórusát Puskás Miklós zenetanár készítette fel és kísérte. A megemlékezés nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

Szőke Ferenc