Nemzeti ünnep Nagyszalontán

Az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek változatos programokkal múlt csütörtökön Nagyszalonta magyar ajkú polgárai.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Március 15-én délelőtt játszóházat szervezett az RMDSZ a szövetség tulajdonában lévő székhelyen, a Magyar Házban, ahová a legkisebbeket várták a szervezők. A programon a város óvodásai vettek részt, több mint száz kisgyermek, akik a helyi kézművesek segítségével gyöngykokárdát, huszársüveget, zászlót és huszárfigurát készítettek.
A délelőtti játszóház után 17 órakor ünnepi igehirdetéssel folytatódott a program a református templomban, majd a résztvevők a Kossuth-szoborhoz vonultak át, ahol ünnepi műsor várta a megemlékezőket. Az emlékműnél megtartott rendezvényen fiatalok fogadták az ünneplőket, és minden kokárda nélkül érkező embernek a szíve fölé, a ruhájára tűztek egy nemzeti színű szalagcsokrot. A mintegy ezer kokárdát a Sinka István Kézműveskör és a helyi nyugdíjas-egyesületek tagjai készítették.
A Kossuth-szobor tövében a szervezők nevében Takó Csilla tanítónő köszöntötte a megjelenteket, majd ünnepi szónoklatok, szavalatok és énekszámok következtek. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Király András az oktatási minisztérium RMDSZ-es államtitkáa, valamint Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Szalonta egyik testvérvárosának, Csepelnek a polgármestere. Gali Teréz énekesnő az alkalomhoz illő dalokkal lépett a megemlékezők elé, Takó Beáta, Gali Boglárka és Fábián Tímea pedig ünnepi szavalatokkal emelték a nemzeti ünnep fényét. Felléptek továbbá a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar művészei és a Szent Antal Gyermekotthon kis lakói, akik szívmelengető énekszámokkal ajándékozták meg a jelenlévőket.
A felemelő ünnepi produkciók után a megemlékezés virágainak az elhelyezésére került sor a Kossuth-szobor talapzatánál, majd az est fénypontjaként a Kossuth-sétány felavatásának tiszteletére mintegy félperces szökőtűz világította be a teret. Az ünnepi megemlékezés méltó lezárásaként fáklyásmenet indult, az RMDSZ jóvoltából közel félezer fáklyát osztottak szét a felvonulók között, akik a már megszokott útvonalon, a város főutcáján végig haladva emlékeztek meg a forradalom kitörésének pillanatáról.
Az ünnepség záróakkordjaként operettest vette kezdetét Nagyszalonta kultúrotthonában, ahol a budapesti Madách Színház művészeinek közreműködésével az Éljen a magyar! című előadást tekinthette meg a nagyérdemű.

Balázs Anita